Hlavní obsah

Favorit Oscarů: Láska je, když choděj kluci s kovboji

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští homosexuálové bojují za uznání registrovaného partnerství v České republice a zřejmě je čekají ještě dlouhé etapy, než dosáhnou svého. Od čtvrtka ale mají v kinech velkou, hořkou love story Zkrocená hora. Vášeň, kterou konzervativní společnost nerada toleruje, v ní musí krotit dva tvrďáci, rančer a kovboj.

Článek

Americký prezident George Bush prý na film určitě nepůjde. Uvidíme, zda snímek obměkčí aspoň prezidenta Václava Klause, aby našim homosexuálům příště povolil registrovat se do svazků. Tenhle americký film byl totiž po různých peripetiích svěřen tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který už má nějakou romantiku za sebou - vedle čínské historické romance Tygr a drak natočil adaptaci románu Jane Austinové Rozum a cit.

Nejedno oko by na konci nemuselo zůstat suché, zvlášť když je osudová láska stylově zasazena do až pohlednicových přírodních záběrů kameramana Rodriga Prieta. Romance vypráví příběh dvacetileté hořké a nešťastné love story mezi dvěma muži, navíc představiteli reklamního symbolu mužnosti - kovboji.

Zkrocená hora vychází z povídky Annie Proulxové, která se snažila ukázat homosexuální vztah provokativně navzdory všem stereotypům a klišé. V příběhu, který věrně adaptovali scenáristé Larry McMurtry a Diana Ossana, nás přesvědčuje, že i tvrdí chlapi spolu mohou padnout do postele a že bychom to měli respektovat.

Málomluvný honák Ennis Del Mar (Heath Ledger), který vyrůstal u příbuzných, a trochu fanfarónský snílek a jezdec rodea z Texasu Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se v roce 1963 potkají na sezónní práci ve Wyomingu. Nechají se najmout jako kovbojové, aby hlídali ovčí stádo na vyvýšených pláních kolem hory Brokeback. Na samotě se do sebe zamilují a podlehnou zapovězené vášni. Když práci skončí, musí se rozejít.

Závěr trochu pokulhává

Ennis i Jack poté žijou celé roky nepříliš šťastné životy, v nichž skrývají vlastní orientaci. Jižanská homofóbní společnost takovým klukům zrovna nefandí - to už chlapi "zvrhlíka" spíš brutálně přivážou za přirození a vláčí prérií. Oba se ožení a založí rodiny, ale pravidelně k sobě pod záminkami utíkají, aby na pár dnů v roce vyrazili zpátky do wyomingských hor. Ovšem, jak jde čas, je čím dále tím těžší krotit vášeň i tohle tajemství, když navíc cítí, že doopravdy "nežijí vlastní život".

Film je skutečně výborný v první polovině, když oba soupeří v horské divočině s přírodou. Lee inscenuje kovbojské obrazy, na nichž se chlap prohání na koni, nebo tu sedí v prachu s naraženým širákem a drtí mezi sevřenými rty myšlenky. Krasavci hlučně srkají čaj z plecháčku a mluví ležérně buransky s jižanským přízvukem. Jsme napnutí, když na stádo útočí počasí nebo škodná, zatímco netknutá příroda zrcadlí probouzející se divoký cit.

Ale když se oba tvrďáci začnou milovat, vypadá to bizarně. Film je cudný, necítíme, že by se skutečně přitahovali, navíc nelze nevidět, že jejich hrátky spíš připomínají klukovské hry na doktora. Zdá se mi, že tak si představuje homosexuální sex - bez urážky - asi jen hodně romantická žena, která se příliš živila obrázky z Bravíčka. Zkrocená hora trochu ztrácí šťávu po polovině filmu, když začneme sledovat, jak oba kovbojové stárnou.

Bohužel vyjdeme z tempa a ztratíme napětí, navíc přijde na řadu osvěta, která moc trčí z mnoha vět. Na druhou stranu se autoři a hlavně herci dovedli mistrně popasovat s tím, jak zahrát hrdinu v rozpětí dvaceti let a ještě u toho trpět a hořekovat na nešťastný osud. Heath Ledger i Jake Gyllenhaal vystihují stárnutí i prohlubujícím se hlasem a přesnými gesty. Konec vás nevezme tolik za srdce, ale je to pořád dobrý film.

Zkrocená hora (2005), Brokeback Mountain, USA, 134 min. Režie: Ang Lee, scénář: Larry McMurtry, Diana Ossana, kamera: Rodrigo Prieto, hudba: Gustavo Santaolalla, hrají: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám