Hlavní obsah

Schelinger by oslavil 55. narozeniny, vychází mu obsáhlé 2CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Příští týden by Jiří Schelinger oslavil 55. narozeniny. Jeho nezaměnitelný zpěv si už naživo nikdy nevychutnáme, alespoň malou náhradou však může být rozsáhlý výběr 37 hitů Jsem prý blázen jen, který právě vychází.

Článek

Byl Jiří Schelinger rockovým nebo popovým zpěvákem? Toť věčná otázka, kolem které se točí odborné i hospodské debaty. Jisté je, že jeho pěvecký projev byl naprosto unikátní, i z průměrné písničky udělal zajímavou.

Schelingerovi se nedá upřít řada zásluh. V problematické době 70. let popularizoval hard rock a ty nejzatuchlejší cenzory provokoval i účesem, který byl vždy o trochu delší, než by se tesilovým panákům z československé televize líbilo.

Byl to on, kdo v podstatě definoval českou rockovou baladu (Jsem prý blázen jen, Tréma, Bílý sníh létá, Co je to mezi námi) a všechny táborákové zpěvníky obohatil o zlidovělý Holubí dům.

Některé jeho skladby, zastoupené i na novém 2CD, mohou dnešní mladé lidi překvapit svým vyloženě nekomerčním zvukem (Divné tušení, Mám rád lidi, Kartágo, Lupič Willy a další). Když člověk poslouchá Kartágo, má chvíli pocit, že si možná spletl CD a hraje si první desku Black Sabbath (jen ten zpěv je barvitější než u Osbourna).

A stejně jako zmíněný "Ozzy" i Schelinger natočil pár písniček, které jsou - proč to nepřiznat - z dnešního hlediska pasé. Myslím, že mu to můžeme odpustit a raději se zaposlouchat do pozoruhodných a nadčasových skladeb, jako je např. Bral jsem to vážně, perfektní folk-rocková balada s houslemi a akustickou kytarou. Při jejím poslechu se znovu vrací otázka: byl rockovým nebo popovým zpěvákem? Ono je to asi jedno, stačí, že byl dobrým zpěvákem.

Jiří Schelinger: Jsem prý blázen jen, Supraphon 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám