Hlavní obsah

Nové knihy - 8. týden

Z knižních novinek tohoto týdne bychom vás chtěli upozornit na knihu Trumana Capota Chladnokrevně, která reportážním způsobem popisuje vyvraždění kansaské farmářské rodiny v roce 1959. Dále vychází román Lidská skvrna, za kterou obdržel Philip Roth Faulknerovu cenu. Neměli byste přehlédnout ani psychothriller Keutha Ablowa Popření.

Článek

Philip Roth: Lidská skvrna

Americký spisovatel Philip Roth obdržel za román Lidská skvrna, který je obecně považován za jeden z největších amerických románů, v roce 2000 prestižní Faulknerovu cenu PEN klubu.

Nathan Zuckerman, Rothovo alter ego, tu vypráví příběh Colemana Silka, významného profesora klasické literatury, jenž byl na základě vykonstruovaného obvinění z rasismu donucen k odchodu z jedné univerzity v Nové Anglii, a postupně odhaluje obrovské tajemství, jež Coleman celý život skrýval i před svými nejbližšími. Kniha je tak současně i kronikou morálního a politického ovzduší Ameriky 90. let 20. století - Clintonova sexuálního skandálu, "tyranie slušnosti" a politiky extrémní rasové korektnosti.

Volvox Globator, překlad Jiří Hanuš, 288 str., váz., 339 Kč

Keith Ablow: Popření

Psychothriller Popření je drsná a děsivá cesta do myslí duševně chorých zločinců.

Psychiatr Frank Clevenger, pracující pro policii, není žádný ideál muže. Má mnoho lidských slabostí a je si vědom toho, že často má dost co dělat sám se sebou. Proto má pochopení pro různé neřesti svých bližních. V čem bezpochyby vyniká, je profesionální poctivost a zájem o pacienty - i o takové, které společnost odepsala. Jedné chvíle, kdy se noc láme v den, zazvoní na jeho nočním stolku telefon. Spěchá to. Zpočátku vypadá vše naprosto přehledně, ale všechno je jinak...

BBart, překlad Dagmar Marková, 248 str., váz., 199 Kč

Truman Capote: Chladnokrevně

Dnes již klasická kniha Chladnokrevně z roku 1965 vypráví reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy a k němuž došlo v zapadlé vesnici v Kansasu: dvojice mužů, kteří se každý z jiných důvodů dostali na šikmou plochu, tehdy povraždila čtyři členy farmářské rodiny.

Autor se zabývá analýzou jejich motivů, sleduje průběh vraždy i následné detektivní pátrání a tento děsivý příběh přivádí až na samý závěr, když rekonstruuje potrestání zločinců smrtí.

Knižní klub, váz., 400 str., 229 Kč

Zoë Kellerová: Zápisky o skandálu

Román Zápisky o skandálu je příběh o potlačovaných citech, osamění, závisti a lásce. Mistrný psychologický portrét dvou poněkud nevyrovnaných žen doprovází napínavý děj a notná dávka humoru.

Když Sheba Hartová nastoupí na londýnskou střední školu St George's jako učitelka keramiky, postarší a osamělá Barbara Covettová vycítí, že našla spřízněnou duši. Barbara však není jediná, koho Sheba přitahuje. Zanedlouho se Sheba zaplete do tajného milostného vztahu s jedním ze svých studentů. Když jejich známost vyjde najevo a Shebě se zhroutí manželství, Barbara se jí rozhodne ujmout.

BBart, překlad Veronika Lásková, 224 str., váz., 199 Kč

Irving Walace: Muž, který hledal pravdu

Klasický thriller Muž, který hledal pravdu zavádí čtenáře do světa historických rukopisů, tajné společnosti skrývající neuvěřitelný objev a jednoho člověka, který musí za každou cenu odhalit skutečná fakta - pokud se mu ovšem podaří dostatečně dlouho přežít...

V troskách starověkého římského přístavu Ostia Antica nachází italský archeolog papyrus z prvního století, jehož vybledlý text ukrývá nové evangelium sepsané Jakubem, mladším bratrem Ježíše. Tento objev představí světu nového Krista, doplní informace o neznámých letech jeho pouti a vyvrací dosud přijímaná fakta týkající se Ježíšova života. Současně však představuje potenciální hrozbu, která by mohla zničit dva tisíce let staré základy celé západní civilizace.

Beta - Dobrovský Ševčík, váz., 843 str., 329 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám