Hlavní obsah

Filmové premiéry na 23. února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru tři filmy. Díky značnému ohlasu v médiích je asi nejvíce očekávaný americký horor Hostel, dále se můžete těšit na animované pohádky Jana Wericha Fimfárum 2 a poslední premiérou týdne je italská komedie Tygr a sníh.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Fimfárum 2

Čtyři zbrusu nové animované pohádky z knížky Jana Wericha Fimfárum, natočili čtyři režiséři. Pro komentář, který čte svým nezaměnitelným způsobem Jan Werich,  byly použity remasterované nahrávky jeho vyprávění pohádek Paleček, Hrbáči z Damašku, Tři sestry a Moře, strýčku, proč je slané?. 

Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých.

Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané?

Fimfárum 2, Česká republika 2006, 90 min., české znění, režie: Jan Balej, Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt, hrají: Jan Werich, Ota Jirák

Hostel

Americký horor Hostel, který byl natočen v Čechách (i když se odehrává na Slovensku) má pro česko-slovenského diváka díky známým reáliím a  značnému výskytu českých herců jiný rozměr.

Hostel vypráví příběh dvou amerických vysokoškoláků, kteří se v touze po netradičních zážitcích vydají na cestu napříč Evropou. V průběhu výletu se k nim připojuje Islanďan Oli, jenž oba dobrodruhy přemluví, aby zamířili na místo, které je považováno za opravdové nebe všech amerických turistů - do jisté ubytovny v odlehlém slovenském městě plném zoufalých, ale zároveň překrásných východoevropských dívek.

Když se ihned po příjezdu bez problémů seznámí s dvojicí místních krásek, zjistí, že Oli nelhal. Zdánlivě pohodový běh událostí však brzy vystřídá kruté procitnutí. Cestovatelé si uvědomí, že se rychle noří do čím dál tím děsivější situace, která je stejně nebezpečná a temná jako nejzvrácenější zákoutí lidské duše...

Hostel, USA 2005, 95 min., české titulky, režie: Eli Roth, hrají: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljáková, Jana Kadeřábková, Jan Vlasák, Rick Hoffman, Jennifer Limová...

Tygr a sníh

Tygr a sníh je milá inteligentní komedie italského herce a režiséra Roberta Benigniho o obrovské vášni k životu, o síle lásky a o naději, že láska dokáže existovat a přežít i v těch nejtěžších časech.

Básník Attilio je lektorem na univerzitě v Římě a právě publikoval sbírku svých prací nazvanou Tygr a sníh. Bezmezně miluje kritičku Vittorii. Vittorie si ho příliš nevšímá, jeho snažení přechází se shovívavým úsměvem a jen zřídka přijímá jeho neustálá pozvání. V roce 2003 odjíždí Vittoria do Bagdádu udělat rozhovor s iráckým básníkem Fuadem.

Během bombardování je zraněna a upadá do kómatu. Attilio neváhá ani minutu, vydává se za ní, rozhodnutý udělat cokoliv, aby svou milovanou zachránil. Snaží se pro ni zajistit lepší lékařskou péči, získat léky tam, kde není možné dostat ani aspirin, projde skrz minová pole, přejde poušť...

La tigre e la neve, Itálie 2005, 121 min., české titulky, režie: Roberto Benigni, hrají: Roberto Benigni, Jean Reno, Nicoletta Braschiová, Steven Beckingham, Emilia Foxová, Jonah Lotan...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám