Hlavní obsah

Plyšového lva získal i potřetí Troškův Kameňák

PRAHA

Sošku Plyšového lva za nejneoblíbenější film udělila filmová kritika opět snímku Zdeňka Trošky Kameňák 3. Podle Martina Šprince z České filmové a televizní akademie (ČFTA) záleží datum a místo předání na zástupcích filmu.

Článek

"Neuskuteční se však na žádné z oficiálních akcí projektu Český lev," uvedl.

Už v polovině ledna ředitel ČFTA Petr Vachler upozornil, že držitel této anticeny bude zase oznámen mimo přímý přenos. "Navrhuji pro příští rok, aby byla definitivně zrušena," řekl Vachler, který ji nepovažuje za legraci a zábavu, ale smutnou záležitost bez pozitivní energie.

Na rozdíl od něj Zdeňka Trošku dva Plyšoví lvi, které už od novinářů v minulých letech přebíral, neboleli - neznamenali totiž neúspěch u diváků. Přijetím tří lidových komedií Kameňák je naopak nadšen. "Plyšáky" vyvážil více než milión lidí, kteří na trilogii zavítali do českých a slovenských kin, a 12 miliónů těch u televizních obrazovek.

Filmy populárního rodáka z Volyně, který jako milovník vážné hudby režijně připravil operní inscenace a hudební dokumenty, byly oceněny na festivalech komedií v Novém Městě nad Metují a v Mladé Boleslavi. Kameňák 2 se stal nejprodávanějším českým titulem na DVD, dostal výroční cenu David. První dva díly byly při udělování televizních cen Elsa vyhlášeny divácky nejúspěšnějšími pořady.

Další díly se nechystají

Sošku Plyšového lva za nejneoblíbenější film udělila filmová kritika opět snímku Zdeňka Trošky Kameňák 3. Podle Martina Šprince z České filmové a televizní akademie (ČFTA) záleží datum a místo předání na zástupcích filmu.

"Od začátku jsem sliboval, že udělám volovinu pro zasmání, experiment. Přesto v jakési nadsázce vznikl obraz dnešní společnosti," řekl ČTK Troška, který další Kameňáky nechystá s poukazem na to, že i série Slunce, seno... byla trojdílná. Je právě v Košicích, kde režijně připravil Dvořákovu Rusalku. Na jaře má začít na Chodsku a Domažlicku natáčet klasickou pohádku na motivy Jana Drdy. V "šuplíku" má náměty na komedie, tradiční pohádky i scénář svého srdce, Čachtickou paní.

"Žádné vrásky si z toho nedělám. Naše práce se neminula cílem - pobavit diváky a dát jim na 90 minut zapomenout na strasti života. Kdybych natočil snímek, který nikdo nezná, prosím, zasloužím si to. Ale takhle je to výrobek podle přání zákazníka, který na něj slyší, běžec na dlouhou trať," uvedl režisér, když před rokem přebíral druhého "plyšáka".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám