Hlavní obsah

Koncert "Stounů" v Brazílii sledoval milión lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Více než milión spokojených fanoušků si v noci na neděli vychutnal koncert legendární rockové kapely Rolling Stones na slavné pláži Copacabana v Riu de Janeiro. "Bylo to senzační, úžasné," shrnul za všechny svoje pocity pětadvacetiletý Fernando Monteiro ze státu Paraná, když "Stouni" ukončili téměř dvouhodinovou produkci.

Článek

Největší koncert ve své čtyřiačtyřicetileté historii zahájili Rolling Stones klasickým hitem It's only rock and roll. Zahráli potom sérii většinou starších hitů, včetně Jumpin' Jack Flash a Satisfaction, ale i několik písní z nového alba Bigger Bang.

Koncert je součástí světového turné nazvaného podle tohoto alba, které kritici hodnotí jako jedno z nejlepších v posledních letech. V červnu s ním rockoví veteráni vystoupí také v Česku. Koncert na Copacabaně sledovaly lidé nejen přímo z pláže, ale také z oken okolních domů a z lodí, které u pobřeží zakotvily speciálně kvůli koncertu.

Nevšední zážitek zprostředkovalo osm obřích obrazovek a 16 zvukových věží. Účast na show, prezentované jako největší rockový koncert všech dob, však zdaleka nepředčila rekordní návštěvu silvestrovského koncertu Roda Stewarta, který se konal v roce 1994 na stejné pláži Copacabana. Tehdy si ojedinělou podívanou nenechalo ujít 3,5 miliónu lidí.

Na pláži už od rána

Na pláži se lidé v sobotu shromažďovali již od rána, vybírali si nejlepší místa, aby mohli sledovat megashow, která přinesla do města ovzduší karnevalu týden před tím, než tato světoznámá událost začne. Wilson Teixeira ze Sao Paula se osm hodin tlačil v davu v přední řadě u bariéry, aby uviděl skupinu z největší blízkosti. "Viděl jsem je v roce 1995, ale tentokrát byli lepší, bylo v tom více energie," řekl Teixeira.

Dvaašedesátiletý frontman skupiny Mike Jagger mnohokrát potěšil fanoušky komentáři v portugalštině. Návštěvy Brazílie využil také k tomu, aby se setkal se svým šestiletým synem Lucasem, kterého má s místní televizní moderátorkou Lucianou Gimezovou. Na bezpečnost a pořádek v Riu de Janeiro dohlíželo na 10000 policistů, což je zhruba třikrát tolik, než jich je mobilizováno pro tradiční novoroční festival. V pohotovosti bylo také šest stovek hasičů, členové civilní obrany a plavčíci.

Zdravotnickou pomoc vyhledaly tři stovky lidí. Byla to třetí návštěva Rolling Stones v Brazílii, ale poprvé zde hráli svým fanouškům zadarmo. V této latinskoamerické zemi by si málokdo mohl koupit lístek, aby viděl největší mezinárodní hvězdy. Do Ria se ale sjeli obdivovatelé čtyřčlenné formace i z mnoha zemí světa, například z Japonska, Británie, Norska či Severní Ameriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám