Hlavní obsah

Gulo čar: vážná konkurence pro Monkey Business

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se probíráte českými funky kapelami, po čase zjistíte, že většině ještě chybí špičková profesionalita a že staří dobří Monkey Business jsou nakonec pořád jedničky. Album Gipsy goes to Hollywood od Gulo čaru však jejich postavení povážlivě nahlodává.

Článek

Gulo čar jsou absolutní profesionálové a navíc působí trochu divočejším dojmem než Monkey Business, kteří jsou na deskách (nikoliv na koncertech!) tak trochu uhlazení. Také zpěv je trochu jiný. Např. se tu nepěje tak vysoko a étericky jako u zmíněných Monkey Business nebo Earth Wind and Fire a občas se i drsňácky rapuje. Celkově to spěje méně k disku a více k různým stylovým přesahům.

Deska má velmi pěkný zvuk, různá sólíčka kytary, kláves a dechů se efektně překrývají, jedno vyrůstá z druhého, a je co poslouchat. Poslouží tedy nejen jako "pařební" kulisa na hodně odvázaný večírek, ale obstojí i před pozorným posluchačem. Možná na tom bude mít velký podíl spolupráce s Dougem Wimbishem (Jungle Funk, Living Colour).

Skupina nezapře inspiraci zahraničními vzory - někdo může říct, že se snaží napodobit Jamese Browna nebo Stevie Wondera (jedna písnička se dokonce jmenuje Stevie Wonder), jinému to zase připomíná Jamiroquai, ale na tom vlastně nezáleží. Podstatné je, že Gulo čar je pestrý, barevný, plný různých překvapení a hudebních "špeků" a vůbec nenudí. Pokud má smysl poslouchat český funk, pak bych zvolil tento. 

Gulo čar: Gipsy goes to Hollywood, Sony BMG 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám