Hlavní obsah

Menzel natočí Hrabala s Oldřichem Kaiserem

Právo, Eva Zajíčková

Německá herečka Julia Jentschová a Oldřich Kaiser budou hrát ve filmové adaptaci prózy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, kterou začne režisér Jiří Menzel točit 9. března. Film bude mít premiéru v prosinci. Produkuje ho společnost AQS, koproducenty jsou TV Nova, Barrandov Studios, Magic Box Slovakia a UPP a jedná se o další koprodukci v Německu.

Článek

Populární německá herečka Jentschová má hlavní roli ve filmu Sophie Schollová - Poslední dny, který je nominován na Oscara za nejlepší zahraniční snímek. V Menzelově filmu ztvární Lízu, německou manželku hlavní postavy, číšníka Jana Dítěte. 

Hrdinu Hrabalova pozdního románu, malého číšníka s napoleonským komplexem, budou hrát dva herci: v dospělosti Oldřich Kaiser, v mládí bulharský herec Ivan Barnev.

"Bude to vlastně Oldův příběh, který se po patnácti letech vrátí z vězení a začne vzpomínat na svůj život. Ivan pak bude postavu hrát od 18 do 38 let, kdy postava v knize odejde do vězení," řekl režisér Jiří Menzel na včerejší tiskové konferenci. Do dalších rolí obsadil slovenské herce - Mariána Labudu, Martina Hubu a Milana Lasicu, z českých Josefa Abrháma a Jiřího Lábuse.

Hrabal si zaslouží autenticitu

"Herce si vybírám podle toho, jak kdo odpovídá Hrabalovi, i když producenti by možná byli rádi, kdyby ve filmu hrál někdo mimořádně populární, třeba tváře známé ze seriálů. Ale Hrabal si zaslouží autenticitu, proto jsem zvolil Barneva a jsem rád, že se nechali přesvědčit. Ani bych nechtěl, aby tam hrál Dustin Hofman za české peníze. Na Nově už naštěstí neřádí Vladimír Železný, a tak se neohlížejí jen na koláče sledovanosti," řekl režisér.

Producenti ale přípravy filmu prý příliš neovlivňovali. "Jiří Menzel je mistr filmového řemesla a není možné mu do toho zasahovat. Jsem přesvědčen, že umělecká úroveň filmu bude tak vysoká, že diváci si k ní najdou cestu právě kvůli ní," řekl za televizi Nova Petr Chajda. Jako filmový koproducent podle něj měla Nova zatím rozporuplné výsledky: její snímky ocenili diváci vysokou návštěvností, ale už ne tak kritici. "Doufáme, že u Krále se to podaří spojit," dodal.

Julii Jentschovou přivedl Menzelovi výkonný producent Rudolf Biermann, s ostatními herci už spolupracoval v minulosti nebo je aspoň velmi dlouho zná. "Julia se mi při setkání moc líbila, není jen slavná, je to skvělá holka," poznamenal Menzel. Herec Oldřich Kaiser podle něj dozrál pro velké filmové role. Rozhodl se ho oslovit už poté, když ho příjemně překvapil ve svém posledním filmu Žralok v hlavě, a bulharského herce Ivana Barneva poznal už při práci v sofijském divadle.

Složité přípravy

Scénář, podle kterého začne Menzel v březnu točit film, se dost liší proti první verzi, již napsal už před osmi lety. Tehdy mohl ještě text konzultovat s Bohumilem Hrabalem, s nímž se přátelil už od šedesátých let, kdy zfilmoval jeho novelu Ostře sledované vlaky. "Druhou verzi Krále mi dokonce i pochválil, ale nejsem si jistý, že ji skutečně četl, už byl velmi nemocný," vzpomíná na poslední spolupráci se spisovatelem, podle jehož knih natočil už pět filmů, zatím poslední byly Slavnosti sněženek.

Scénář podle knihy Obsluhoval jsem anglického krále ale chystal velmi dlouho nejen kvůli komplikacím a sporům o autorská práva, které nastaly po autorově smrti a provázely přípravy natáčení několik let. Pozdní Hrabalova próza je totiž pro filmový přepis náročnější než předešlé.

"Postřižiny či Slavnosti sněženek měly jednotu prostředí a postav, ale tohle je mozaika, takže uplést z ní ten pověstný copánek je mnohem náročnější. Z tak rozsáhlé knihy bylo nutno pečlivě vybrat to nejzajímavější a nejnosnější tak, aby film měl souvislý děj, byl přístupný a pochopitelný i pro toho, kdo román nečetl. Jsem rád, že mi dramaturg a producenti dali dost času," vysvětluje režisér.

Menzel si pro natáčení vybral francouzskou restauraci v pražském Obecním domě, zámeček na Slapech, nějakou dobu se štáb zdrží i v okolí Harrachova a v Liberci u nádraží. "Nevěstinec sice ještě nemáme, ale najdeme ho," dodal Biermann. Zájem o film už mají i zahraniční distributoři. "Film by se mohl už teď prodat do celé Evropy," sdělil Robert Schaffer z AQS.

Reklama

Výběr článků

Načítám