Hlavní obsah

Portugalec Juliao Sarmento vystavuje v Praze

Novinky, Pavel Štěpánek
Praha

Do začátku června máme v Praze možnost vidět dílo jednoho z bezesporu z předních portugalských umělců své generace - jmenuje se Juliao Sarmento (ročník 1948) a je známý po celé Evropě.

Článek

Reprezentoval Portugalsko na posledním bienále v Benátkách minulého století (i když se tu objevil ještě v r. 2001, ale filmem Close, na němž spolupracoval s kanadským režisérem Egoyanem), a na přelomu roku 1999 a 2000 měl rozsáhlou výstavu v Národním muzeu a středisku umění královny Sofie v Madridu i nakonec v nejprestižnějším středisku portugalském, Gulbenkianově nadaci.

V několika ukázkách ve Švestkově galerii zaujmou zejména jeho plátna, v nichž se jeví osobitým pokračovatelem Lourdes Castrové siluetami ženských postav ve střízlivé šedé barvě, naznačující východisko z fotografií. Mizí tu ovšem tváře či vůbec hlavy a výřez je zaměřen na tělo. V této souvislosti se připomíná estetika současného filmu se silnými, podmanivými zkratkami detailu.

Juliao Sarmento, 6. května - 7. června, Galerie Švestka, Praha, otevřeno utedrý až pátek 12 až 18 hodin, sobota 11 až 18 hodin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám