Hlavní obsah

Fotografie Jiřího Davida vydražili v Lodnýně za 90 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dvě fotografie Jiřího Davida z cyklu jeho symetrických dvojportrétů osobností Skryté podoby byly v úterý vydraženy v londýnské aukční síni Sotheby´s za 2160 liber (asi 89 000 korun).

Článek

"Fotografie do aukce přihlásila jistá pařížská galerie, nevím, jakým způsobem je získala," řekl koncem ledna David. Vyvolávací cena za dvě fotografie ze známého Davidova cyklu portrétů osobností byla 1800 liber Už účast svých snímků na aukci, označil za úspěch, stejně jako výsledek dražby.

Pro současné české umění je to podle odborníků výjimečná událost, díla českých tvůrců poslední doby se totiž na zahraničních aukcích téměř neobjevují.

K zařazení fotografií do aukce v Londýně mohlo přispět i to, že je na nich zobrazena slavná umělkyně Louise Bourgeoisová. Jsou součástí Davidova projektu Skryté podoby (Hidden Images), jenž tvoří vždy dvojportrét některé známé osobnosti sestavený z identických polovin jejich tváří. David tento cyklus vystavil v pražské Galerii Rudolfinum v roce 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám