Hlavní obsah

Berlinale zahájí Sigourney Weaverová

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmové drama režiséra Marca Evanse Snow Cake o přátelství ženy (Sigourney Weaverová) a muže (Alan Rickman), z nichž ona trpí autismem a on zase těžkým traumatem po autonehodě, zahájí ve čtvrtek 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. Až do 19. února se o Zlatého a Stříbrné medvědy utká přes dvacet celovečerních hraných filmů.

Článek

Soutěžní snímky posoudí mezinárodní porota za předsednictví britské herečky Charlotte Ramplingové. Zasedne v ní například spolupracovník Stevena Spielberga, polský kameraman Janusz Kaminski či herec Armin Mueller-Stahl, známý například z filmů Jakub lhář, Plukovník Redl či Hrací skříňka.

V programu mezinárodní soutěže a hlavního mimosoutěžního programu najdeme jak režiséry velmi zvučných jmen, tak debutanty. Ve světové premiéře bude uveden například nový film Roberta Altmana A Prairie Home Companion o legendární rozhlasové show, která zněla éterem více než třicet let.

Herecké obsazení je excelentní - Woody Harrelson a John C. Reilly jako zpívající kovbojové Lefty a Dusty, Meryl Streepová jako country zpěvačka, dále Kevin Kline či Robin Williams. Vzhledem k tomu, že jde o soutěžní film, lze očekávat příjezd nejen Altmana, ale s ním i alespoň několika těchto hvězd.

Už teď jsou známa dvě ocenění - Zlatého medvěda za celoživotní dílo dostanou polský režisér Andrzej Wajda a britský herec Sir Ian McKellen. Mimo soutěž se představí například životopisný film Capote o spisovateli Trumanu Capotovi. Představitel titulní role Philip Seymour Hoffman dostal za svůj výkon Zlatý Globus a je nominován na Oscara. Český film do programu Berlinale přijatý nebyl, přesto se česká kinematografie do Berlína chystá.

Zastupovat ji bude České filmové centrum (ČFC), letos nově pod hlavičkou Central European Cinema, společného středoevropského stánku, který bude vedle českých propagovat filmy z Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska. Oficiálními partnery ČFC jsou Barrandov Studio, Nova World Sales, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín.

Karlovarský festival uspořádá kromě toho 12. února tradiční prezentaci, kde budou promítány všechny znělky festivalu, sestřih toho nejzajímavějšího z minulého 40. ročníku a vedení festivalu pozve zahraniční hosty na ročník jedenačtyřicátý. Na trhu se bude obchodníkům nabízet devět českých filmů - Šílení, Jak se krotí krokodýli, Štěstí, Rafťáci, Doblba!, Restart, Sluneční stát, Román pro ženy a Příběhy obyčejného šílenství. A jako česká Shooting Star 2006 se mezinárodnímu tisku a filmovým agentům představí spolu s mladými evropskými herci Pavel Liška.

Reklama

Výběr článků

Načítám