Hlavní obsah

Noční můra Alana Moorea

Právo, Vojtěch Čepelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreslený příběh V jako vendeta je jedním z děl, která v 80. letech pozitivně proměnila názor anglojazyčných kultur na komiks. O co tu jde? Po jaderné válce a vymazání Evropy i Afriky zachvátí Velkou Británii 90. let 20. století chaos, z kterého vzejde prvotřídní fašistická diktatura. Té stojí v cestě jen muž s krycím jménem V.

Článek

Mooreova vize totalitního zřízení chytře používá důvěrně známý fašismus, který následně zasadí do moderní společnosti. Jenže koncentráky, všeobecný dohled a celková uniformita kultury kompletně zbavené všech odlišností i umění, jsou jen částí této noční můry. Skutečné hrůzy poznáme až z myšlenek a skutků samotných postav.

Neotřelost je typická pro příběhové zápletky, prostředí, postavy i začlenění halucinací hrdinů či fašistického televizního umění. Děj se sune vpřed po malých krůčcích, ale v šířce a se silou veletoku. Krom toho nikde neunavuje a hladce se čte, za což může živost všech vystupujících hrdinů i "hrdinů".

I sám Vůdce je člověk, kterému snadno uvěříme upřímnou touhu po štěstí národa. Tím je vše jen děsivější. Mistrovským kusem je i hlavní hrdina V, titánská figura, jakých v umění není mnoho. A to nejen "způsobem vzniku," ale i tím, že tvor schopný boje s celým státem nemusí létat a chrlit sonické střely - úplně mu k tomu může stačit jeho vlastní mozek.

Komiks je seznamem všeobecně známých pravd, které lidstvo stále zapomíná. Dílo obsahuje množství břitkých postřehů o lidské přirozenosti a nutí čtenáře do úvah o reálnosti šancí na změnu hluboce zakořeněných lidských i společenských neduhů. Kromě otázek však nabízí i brutální odpovědi - třeba jak uniknout z vězení strachu, které se vydává za naše životy, a stát se skutečně svobodným. Ale zda pravá anarchie, jejímž je V zosobněním, má šanci spasit svět, na to si už musí čtenář odpovědět sám.

Alan Moore, David Lloyd: V jako vendeta Překlad Richard Podaný. BB art / CREW, 288 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám