Hlavní obsah

Jandák odvolá radu pro památkovou péči

Právo, avr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Personální změny v Národním památkovém ústavu (NPÚ) a v jeho regionálních pobočkách obhajoval ministr kultury Vítězslav Jandák v nedělním diskusním pořadu České televize. Oznámil, že odvolá vědeckou radu ministra pro památkovou péči. Dotklo se ho mj., že za jeho zády jej kritizují za personální změny. Rada podle něj obeslala parlament se stížností, aniž mu výhrady její členové řekli do očí.

Článek

Novým šéfem NPÚ byl jmenován Tomáš Hájek. "Zaplaťpánbůh za to, že jsem to udělal," uvedl Jandák ke změnám. "Mám už zjištění od auditorů, že daňoví poplatníci budou možná vyjeveni z toho, jak se u památkářů hospodařilo."

Hájkovo jmenování v pořadu kritizoval Mojmír Horyna, předseda vědecké rady ministra pro památkovou péči. "Pan Hájek přijal místo, pro které vůbec není kompetentní," řekl Horyna, který se spolupodepsal pod petici nesouhlasící s personálními změnami v NPÚ.

"Bylo tam několik ředitelů, kteří byli vynikajícími odborníky," dodal na adresu odvolaných šéfů regionálních poboček ústavu.

Horyna Jandáka rozčílil

Jandák se nyní rozhodl vědeckou radu odvolat, protože s ním podle něj nekomunikovala. "Nemám rád podlost a to, když se lidi matou," řekl také. Vyčetl Horynovi, že za ním za posledních pět měsíců nikdo z vědecké rady nepřišel, aby s ním situaci na NPÚ probral.

"Neměli tolik slušnosti, aby navštívili ministra, a napíší pomlouvačné listy kulturním výborům Sněmovny a Senátu. Mně ten dopis ještě do ruky nikdo nedal, ale už je v parlamentu a už si stěžují," prohlásil Jandák. Podle Horyny je největší problém rady, že není vyjasněn její statut.

Kontrola v Národním divadle

Také v pražském Národním divadle probíhá kontrola ministerstva. Podle Jandáka je seznam kontrol stanovený na celý rok dopředu a nejde tedy o mimořádné šetření.

"Na ministerstvu jsem oddělení kontroly povýšil na odbor kontroly, protože hospodaříme s penězi daňových poplatníků, a ty jsou pro mě svaté. Probíhá tam normální kontrolní program," řekl Jandák.

Ke kontrole v Národním divadle dodal: "Zjistíme-li, že jsou věci v nepořádku, budeme konat. Ale nepředbíhejme, protože nevíme, jestli jsou v pořádku, nebo nejsou." Podle svých slov dostává mnoho dopisů herců i diváků.

"Ale to jsou zatím názory. Musí se shromáždit fakta, jestli to je špatně. Nebudu předbíhat a říkat - budu zase někomu sekat hlavu. Nebudu, pakliže bude vše v pořádku. Hlavy sekám pouze po zásluze," dodal Jandák.

Kasteláni plošně odvoláni nebudou

Ministr dále oznámil, že kontroly jeho ministerstva se zaměří i na práci kastelánů. Popřel ale, že by se chystalo jejich plošné odvolání.

"Budeme kontrolovat práci kastelánů, a pakliže zjistíme, že se tam nepracovalo a nehospodařilo s penězi daňových poplatníků dobře, tak tam ten kastelán skončí. To je všechno," řekl.

Podle jeho slov se mu podařilo splnit úkoly, které si při nástupu do funkce dal. Například zastavit propad rozpočtu resortu, prodloužit existenci točny v parku českokrumlovského zámku nebo začít rehabilitaci památkové péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám