Hlavní obsah

Liternetur@: Huldra se asi vdala

Právo, Jakub Šofar

O časopisu pro střední Evropu Kafka jsem se už kdysi pochvalně zmiňoval. V čerstvém 16. čísle však oznámil zástupce Goethe institutu, že ho z finančních důvodů nebudou již moci dále vydávat.

Článek

Ta střední Evropa nám tady nějak nefunguje, česká (a slovenská) verze kulturně politické revue Lettre Internationale, kterou založil A. J. Liehm, se také neudržela, stejně to dopadlo s projektem Středoevropských novin a kauza Středoevropská univerzita je ostudná dodnes.

Poslední Kafka byl věnován Hodnotám a ctnostem. Švýcarský autor Roger Willemsen napsal v článku Chválu hněvu aneb Mám toho dost: Hněv je vynalézavý. Je hybnou silou fantazie a vytváří ty nejoriginálnější obrazy. Příkladem je vyjádření Maxe Liebermanna, že toho nemůže sníst tolik, jak moc se mu chce zvracet. ... Kverulanti, cholerici, rozjitřenci, kritikové, rejpalové, sudiči, svárlivci, nespokojenci, ti všichni kultivují cit, který je opravdový jen tehdy, je-li nadnesený, přehnaný, přemrštěný. ...

Běsnění, zlost, a vztek jakéhokoli druhu se dá upotřebit a každá země může něčím originálním a cenným přispět do evropské historie pobouření. Když neztratíte hlavu, přijdete o všechno. Jářku, co se týče nespokojenosti, kritiky a rejpání, tak to nám tady jde, v tom jsme dost dobří (včetně mě), ale je to jen taková jízda na trenažéru, skutek utek.

Tak něco veselejšího. V pražském deníku Metro otiskli článek s titulkem Schůzka s ambasádníky. Starosta Prahy 6 přivítal nový rok se 49 zástupci ambasád, jež zde sídlí. Procovské slovo ambasador nahradil nějaký spravedlivý tiskový šotek lidovějším ambasádník (jako fasádník, brigádník, lakýrník). Podle toho by se mohlo příště psát: Dnes večer budeme promítat film s Arnoldem Schwarzeneggerem (viz. www.schwarzeneg ger.cz ger.cz) Terminátorník.

Pořád je mi zima, dokonce už taková, že v drkotání zubů objevuji akordy - tak raději zase něco o severu.

Nejdříve - kdo je huldra? Spanilé stvoření z Norska mámící luzným zjevem mladé muže, pozor, má však ocas (po svatbě jí odpadne) a je příbuzná trollů. Stejně tak se jmenuje časopis o norské literatuře. V barvách zelená, žlutá a olivová. Do prostředního, nejširšího sloupce natékají nové texty, na pravé straně jsou krátké zprávy a aktualizace, na levé straně menu složené ze dvou hlavních částí - z Článků a Lexikonu.

Články mají položky recenze, rozhovory, polemiky, úvahy a různé. Lexikon tvoří knihy, divadelní hry, ukázky, profily autorů, profily překladatelů, bibliografie překladové literatury (z norštiny do češtiny za léta 1993 -2002), vědecké práce studentů (ve formátu pdf) a užitečné odkazy. Chtěl jsem vybrat z ukázek něco, o chladu, o ledu, o sněhu, ale nic jsem nenašel. Místo toho jsem objevil hodně drsný text o Verdunu.

Je také nad vší pochybnost, že nejekonomičtější by bylo hnojit členy generálního štábu. Průměrný generál by hrubým odhadem dodal humusu cca o dvacet procent animálních látek víc než průměrný vojín (Jens Bjorneboe - Okamžik / svobody).

Bohužel, téměř dva roky není Huldra aktualizována. Že by se už vdala?

Reklama

Výběr článků

Načítám