Hlavní obsah

Camael: namíchejte si koktejl z Čechomoru a Trin

Novinky, Stanislav Dvořák

Chutný hudení long drink připravila na svém stejnojmenném albu skupina Camael. Není to zdaleka první seskupení těžící z lidové hudby, ale určitě patří k těm lepším. Jestli se vám líbí třeba Čechomor nebo Triny, tak si utíkejte pro Camael.

Článek

Camael zpracoval v osobitých aranžích 25 lidových písniček z Moravy a Slovenska. Velkou část CD tvoří sentimentem zatěžkané milostné balady, takže nic pro netrpělivé posluchače. Album si žádá specifickou náladu a soustředěný poslech, zato vás ale odmění bohatou paletou nálad.

Někdy si Camael dlouze smutní a někdy se zase vokály a housle odvážou, přidají na tempu a "mydlí" to ostošest. V těch momentech se zdá Camael nejvíce strhující, ale je to opravdu věc momentálního naladění posluchače. Narozdíl od Čechomoru a mnoha dalších kapel vycházejících z folklóru je Camael akustický, nepoužívá elektrickou kytaru ani jiné moderní nástroje.

Výrazným rysem skupiny je specifický zpěv a troufám si říct, že v tomto ohledu to Camael ve svém žánru dotáhl asi nejdále. Přínos vokálního uskupení Triny (Kováčová, Procházková, Podkonická) je evidentní. Deska se díky nim posunuje z Moravy i trochu na východ a jih, snad by se dalo říci, že dostává jakýsi "gypsy" šmrnc.  

Camael: Camael, Indies Records 2006, 56:30 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám