Hlavní obsah

Ostravské divadlo uvede Stephena Kinga

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Českou premiéru dramatizace románu Misery z dílny světového krále hororu a fenomenálního vypravěče Stephena Kinga představí v pátek poprvé Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Diváci se mohou těšit na příběh úspěšného spisovatele, který se proslavil romantickými romány s hlavní hrdinkou Misery.

Článek

Při cestě s posledním rukopisem má autonehodu a shodou okolností upadne do zajetí své fanatické obdivovatelky, která se za žádnou cenu nehodlá smířit s tím, že v posledním pokračování románové série má její milovaná hrdinka zemřít. Divadelní zpracování se nesnaží kopírovat kultovní románovou předlohu, ale ani slavnou filmovou verzi, nazvanou Misery nesmí zemřít.

"Chceme se koncentrovat spíše na psychiku a vnitřní svět hlavních postav," tvrdí režisér inscenace Andrzej Celiński, který před nedávnem v ostravském Divadle Antonína Dvořáka režíroval kontroverzní hru Pán polštářů. Misery určitě nebude tak hrůzostrašná, aby část obecenstva utíkala v průběhu představení jako u Pána polštářů, přesto ale nepůjde o titul pro slabé povahy. "Bude to inscenace, při kterém vám možná bude tuhnout krev v žilách," říká dramaturgyně Ilona Smejkalová.

Autorem divadelní úpravy Kingova románu, úspěšné hrané po celém světě, je Simon Moore. S jeho rukopisem, který počítá pouze se dvěma rolemi, se ale inscenátoři nechtěli spokojit. "Protože nám bylo trošku líto dělat inscenaci pouze pro dva herce, přidali jsme do představení různé vize a představy hlavních hrdinů, a tak se v malých epizodních rolích představí i další herci našeho souboru," uvedla Smejkalová.

Divadlo Petra Bezruče se navíc rozhodlo inscenaci rozšířit o vlastní epilog. Na závěr představení bude promítnutý krátký film, ve kterém se objeví mimo jiné zpěváci Richard Krajčo a Věra Špinarová. "Je to takový fiktivní filmový trailer, natočený podle knihy hlavního hrdiny příběhu. A protože jeho kniha je opravdový bestseller, vybrali jsme pro její adaptaci skutečné hvězdy," vysvětluje dramaturgyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám