Hlavní obsah

Místo v životě naváže na seriál České televize

Právo, zaj

Pod názvem Místo v životě se třináctkrát vrátí na obrazovku postavy, které diváci poznali už před dvěma lety. Při natáčení druhé řady seriálu se sešli herci téměř ve stejném obsazení jako poprvé: Ondřej Vetchý, Barbora Seidlová, Miroslav Táborský, Simona Stašová i Tomáš Hanák. První řadu však nevysílala Nova, ale Česká televize pod názvem Místo nahoře.

Článek

Po sporech s ČT kvůli zásahům dramaturgie požádali scenáristé Marek Dobeš a Štěpán Kopřiva o vyškrtnutí z titulků a pokračování už napsali pro konkurenci. Poprvé v domácí televizní historii se tak stalo, že úspěšný seriál po jeho odvysílání převzala jiná televize a další díly natočila sama.

"Přivítali jsme především otevřenost autorů ke změnám, které si vyžaduje komerční televize. Očekáváme, že další řada bude divácky atraktivnější a napínavější. Máme skvělé herecké obsazení a je na co navazovat," říká šéfredaktorka hrané tvorby Šárka Baborovská. Seriál podle tvůrčího týmu získal především rychlejší tempo.

"Je malinko akčnější, ale rozhodně ne na úkor srozumitelnosti. Snažili jsme se, aby karty byly hned od počátku rozdány tak, že všichni si mohou sednout ke stolu a začít hrát," vysvětluje režisér Jiří Chlumský. Podle Baborovské získal seriál modernější formu vyprávění a příběhy jsou sevřenější, situačně atraktivnější a emotivnější. 

Ondřeje Vetchého jako Kadlece a Barboru Seidlovou coby Martinu zastihnou diváci v okamžiku, kdy se dozvědí, že čekají dítě. Rozhodnou se vrátit z Prahy do Žďáru, blíž k jejím rodičům, ale netuší, že všechno se bude odehrávat jinak, než očekávají. "Všechny scény jsme udělali tak, aby se divák v tom velkém množství osudů snadno orientoval," dodává Chlumský. Malé městečko Žďár našla Nova ve Slaném a všechny scény natočila v reálném prostředí: ve vilovém satelitu s bazény a tenisovým kurtem nedaleko Mníšku pod Brdy.

"Vraceli jsme se do stejných domů a bytů, kde jsme předtím natáčeli, a místo toho, abychom se cítili jako hosté, připadali jsme si jako doma," podotýká Barbora Seidlová, jejíž postava se narozdíl od Vetchého Kadlece hodně změní. "Do její situace se dovedu vcítit, ale nemůžu říct, jestli je mi bližší, já řeším věci jako Bára," vyhýbá se hodnocení postavy.

Vetchému je prý Kadlec sympatický - smyslem pro humor a sebeironii a sílou dotahovat věci do konce. V druhé řadě seriálu přibude ke známým postavám i nová rodina: Jan Hrušínský a slovenská herečka Anna Šišková jako jeho manželka.

Řekli o seriálu:

Ondřej Vetchý (Jan Kadlec): Myslím si, že v této přechodné době mají novináři daleko větší odpovědnost, než si většina z nich vůbec uvědomuje. Jsem přesvědčený, že jejich povinností je poukazovat na negativní jevy ve společnosti, kultivovat a pobavit. V žádném případě neparazitovat. A to všechno erudovaně, s hlubokou znalostí problematiky.

Barbora Seidlová (Martina Lukešová): S jiným režisérem se zrychlilo tempo práce, ale herecká parta byla stejně dobrá jako v první sérii. Neviděli jsme se dva roky, ale já měla pocit, že jsme se nikdy nerozešli, že jsme stále fungovali jako rodina. Scénář mi přisuzuje staršího partnera. S tím jsem žádné problémy neměla, vlastně ani nemohla mít. Ondra Vetchý už léta vypadá mnohem mladší než ve skutečnosti je a ještě navíc z něj vyzařuje tak silný entuziasmus, že by mu mohl leckterý adolescent závidět.

Anna Šišková (Petra Janatová): I když má moje postava problémy v manželství, je zároveň maminkou dvou úžasných synů - jeden je už teenager a druhý teprve batole. Mám dvě dospělé dcery a tady jsem si najednou uvědomila, že mi ten chlapec možná i chyběl. Vztah matky se synem - to je trošku něco jiného než s dcerou. I v tom seriálovém vztahu jsem cítila, jako by mě ten můj syn chtěl chránit. Je to pěkný pocit.

"Všichni mi moc pomáhali, hlavně s češtinou. Jediné, co mě při natáčení trápilo, byly cesty do Bratislavy, kde hraju v Divadle Astorka. V noci po představení jsem se vracela do Prahy a za pár hodin už musela vstávat. Ještě že jsem často točila s Ondrou Vetchým, protože to byl on, kdo na place udržoval dobrou náladu," vzpomíná na natáčení, které podle režiséra celých 85 dní "šlapalo jako švýcarské hodinky". Jeho výsledek představí Nova poprvé v neděli ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám