Hlavní obsah

Arctic Monkeys: rock'n'rollová revoluce tady a teď

Právo, jaš

Hudební scéna ve Velké Británii má nový objev i rekord. Mladičká skupina Arctic Monkeys prodala během týdne od vydání svého debutového alba Whatever People Say I Am, That's What I'm Not plných 360 tisíc kusů. A prodává vesele dál. Na světě je nový fenomén.

Článek

Nejenom že jsou čtyři mladíci, kteří nemají dohromady ani osmdesát let, to nejlepší, co město Sheffield dalo světu od dob skupin Human League a Pulp - přinesli i revoluci do způsobu propagace hudby. Jestliže bylo donedávna v Británii nutné, aby se o dobré kapele zmínily prestižní hudební časopisy, tentokrát postačil internet.

Aniž by kdokoli o Arctic Monkeys věděl, dala kapela na své stránky k bezplatnému stažení několik písniček a její přátelé záhy rozpoutali na různých serverech hotové reklamní peklo. Zanedlouho přistály písničky čtveřice do 25 tisíc mp3 přehrávačů a neskonale chytlavý singl I Bet You Look Good On The Dancefloor se uvelebil na první příčce národní hitparády. Album ještě kapela neměla.

Loni o prázdninách vyrazila v širším povědomí zatím neznámá parta na své první turné. Vyprodala šestnáct koncertů za sebou, a protože mezi sály narvanými k prasknutí byla i prestižní londýnská Astoria, hudební průmysl se jí musel začít vážně zabývat.

To jsi je asi ještě neslyšel

Gramospolečnosti se o podpis smlouvy s ní přetahovaly, aby nakonec vyhráli Domino Records. Vzhledem k tomu, že mají ve své stáji inteligentní a úspěšné Skoty Franz Ferdinand, stali se nyní tažnými koňmi britského hudebního průmyslu. Poprvé se ale o Arctic Monkeys široký britský svět dozvěděl od redaktorů hudebního časopisu New Musical Express (NME).

Na jeho obálce se ironicky usmíval jeden z bratrů Gallagherů z Oasis a u jeho výrazu stálo: "Nikde žádná rock'n'rollová revoluce. Oasis jsou stále bezkonkurenční. Kde jsou ty vaše nové kapely?" Redakce mu napsala odpověď: "To jsi asi neslyšel Arctic Monkeys!"

Časopis posléze udělil debutovému albu Angličanů nejvyšší možné ohodnocení, což se v zemi stává zřídka. Arctic Monkeys museli vydání svého počinu uspíšit. Zájem byl obrovský a objednávky, které obchody s cédéčky dostaly, napovídaly, že se bude dít cosi převratného. Během prvních dvou dnů (deska vyšla minulé pondělí) si našlo nové majitele 130 tisíc exemplářů alba.

Vydavatelství Domino Records muselo narychlo vylisovat další zásoby, aby poptávku uspokojilo. Podle ankety mezi čtenáři zmíněného NME je album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not páté nejlepší v historii ostrovního rocku. První místo si zabezpečili The Stone Roses se stejnojmennou kolekcí. Nejlepší album skupiny Beatles, Revolver, skončilo až deváté. Arctic Monkeys jsou zpěvák a kytarista Alex Turner, kytarista Jamie Cook, baskytarista Andy Nicholson a bubeník a zpěvák Matt Helders.

Žádné hvězdy v moderním smyslu slova. Vypadají jako kumpáni, kteří se potkávají "za školou" a z nudy kopou do kamenů na zaprášeném dvorku. Jejich vystupování je civilní, žijí u svých rodičů a když hrají koncert, jako by se styděli. Nevylučuje to fakt, že je v jejich hudbě opravdovost. Alexe Turnera nedávno vyhlásil vzpomínaný New Musical Express největším literárním talentem mezi muzikanty od dob Morrisseyho, jenž vládl devadesátým létům minulého století. Není divu, v jeho textech poletuje duše, která je tak citlivá a upřímná, že je třeba ji vnímat jako básnickou a nevysmívat se věcem, o nichž hovoří. Možná je škoda, že je nám zde, v srdci Evropy, obyčejný život Angličanů poněkud vzdálený.

Reklama

Výběr článků

Načítám