Hlavní obsah

Sophie Scholl: další film o nacistech kandiduje na Oscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už skoro klišé - německé filmy jsou na rozdíl od českých velmi často nominovány na tzv. cizojazyčného Oscara a někdy ho i získají, ale prakticky vždy jde o příběhy s válečnou tématikou. Nic jiného Američané od Němců nechtějí. Výjimkou není ani strhující snímek Sophie Scholl - die letzten Tage (Sophie Schollová - poslední dny).

Článek

Poslední německý film nominovaný na Oscara byl Pád třetí říše Olivera Hirschbiegela, ve kterém exceloval Bruno Ganz jako Adolf Hitler. Ten sice vzácnou sošku nezískal, ale o rok dříve se to podařilo uprchlickému dramatu Nikde v Africe, což je opět film z válečné doby. A do třetice tu máme Oscara pro Volkera Schlöndorffa a jeho adaptaci slavné knihy Güntera Grasse Plechový bubínek, který pojednává - jak jinak - o nacistech.

Drama Sophie Scholl - die letzten Tage se odehrává v Mnichově roku 1943, kde se sourozenci Hans a Sophie Schollovi snažili bojovat proti nacistům v odbojové skupině Bílá růže. Při šíření letáků na univerzitě je ale zahlédl správce budovy a následovalo zatčení.

Představitelka Schollové Julia Jentschová je v současnosti velkou hvězdou německého a potažmo i evropského filmu. Původně úspěšná divadelní herečka je stále slavnější díky filmovým rolím. Hrála např. v Občanské výchově, pojednávající o skupině mladých, kteří se vloupávají do domů boháčů a nechávají jim zneklidňující vzkaz "Tučné roky jsou pryč" (odtud původní název filmu Die fetten Jahre sind vorbei) a mihla se i ve zmíněném Pádu třetí říše. Za své role obdržela několik významných evropských cen. 

Reklama

Související témata:

Související články

Občanská výchova na německý způsob

Snímek Občanská výchova Hanse Weingartnera z roku 2004 ukazuje trochu jiný pohled na předmět, kteří si mnozí pamatují z dob minulého režimu, při němž se před...

Výběr článků

Načítám