Hlavní obsah

Sněmovna schválila více peněz pro český film

Více peněz pro český film má přinést novela zákona o fondu kinematografie, kterou 126 hlasy ze 165 přítomných schválila sněmovna. Předlohu nyní posoudí Senát.

Článek

Na tuzemský film, respektive do fondu, mají kromě kin přispívat i televize, distributoři videokazet a DVD nosičů. Ministr kultury Vítězslav Jandák již dříve řekl, že v prvních letech by mohlo být ve fondu 300 až 380 miliónů korun ročně. Ve středu hovořil o "velkých penězích".

Jandák tvrdí, že novela by neměla znamenat například zdražení vstupenek do kin a poplatků ve videopůjčovnách. Příspěvky do fondu kinematografie lze podle něj dát do nákladů. "Já si myslím, že to nezdraží. Určitě ne," řekl.

Odmítl tak názor poslance ODS Michala Doktora, že novela zavádí novou, "Jandákovu daň". Občanská demokratka Kateřina Dostálová ale novinářům řekla, že vstupné do kin a poplatky v půjčovnách podle ní zdraží. "To ukládá soukromým subjektům platit do fondu kinematografie určité částky," uvedla.

Poslanci ODS nakonec hlasovali proti novele i proto, že Česká televize (ČT) má do fondu platit méně než soukromé stanice. Ve hře byl sice návrh na navýšení odvodů ČT, ale neuspěl. "Pan ministr kultury mi slíbil, že to klub sociální demokracie podpoří. Jak je vidět, tak žádné dohody tady neexistují," řekla Dostálová.

Jandák sice přímo ve sněmovně několikrát zopakoval, že příslušný návrh podporuje - řada poslanců ČSSD ale jeho doporučení ignorovala a hlasovala proti zvýšení poplatku ČT. Jandák řekl, že do fondu bude přispívat i ministerstvo, ačkoli mu to zákon neukládá. Fond by podle ministra neměl podporovat různé filmové festivaly. Jandák soudí, že těm má dávat peníze přímo stát. "Tyto peníze (z fondu) budou čistě na tvorbu," dodal.

Nova protestuje

Fond pro kinematografii, který čerpá hlavně ze zdrojů mimo státní rozpočet, má být podle novely oddělen od Ministerstva kultury a získat úplně nové příjmy. Jedná se o poplatky z audiovizuální produkce a poplatky z rozmnoženin.

Platit by se mělo i z televizní reklamy a teleshoppingu - je to obvyklé v některých zemích EU. Filmu by to přineslo obrovské zisky, protože hrubé roční příjmy provozovatelů televizního vysílání se pohybují v rozmezí 7,4 až 7,8 miliard Kč. Při zavedení poplatku ve výši 3% by fond získal více než 220 miliónů.

Mluvčí televize Nova Veronika Šmítková uvedla, že Nova chce podporovat českou kinematografii, ale s poplatkem nesouhlasí. "S tříprocentním poplatkem z reklamy a teleshoppingu na rozvoj filmu, jak jsme již několikrát řekli, nesouhlasíme a vnímáme ho jako dodatečnou daň za úspěch. Chceme si sami vybírat, jaký projekt svými financemi podpoříme," sdělila už dříve Novinkám.

Reklama

Související témata:

Související články

České filmy by mohl financovat i teleshopping

Poslanci ve čtvrtek jednali o novele zákona o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, kterou předložila vláda. Pokud by novela...

Výběr článků

Načítám