Hlavní obsah

Zemřel režisér Antonín Moskalyk

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Režisér Četnických humoresek Antonín Moskalyk (75) v pátek zemřel. Již delší dobu bojoval s vážnou chorobou na onkologii v Masarykově nemocnici v Brně.

Článek

"Ano, je to pravda. Dnes ráno zemřel," řekl Novinkám šéfdramaturg brněnské pobočky ČT Pavel Aujezdský.  

Režisér měl letos dokončit třetí řadu úspěšného seriálu Četnické humoresky. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu za něj zaskakovala jeho dcera Pavlína, která je členkou tvůrčího týmu seriálu. 

Antonín Moskalyk patřil k nejvýznamnějším českým televizním režisérům. Natočil dále seriály Dobrodružství kriminalistiky a Panoptikum města pražského, ale také dramatická díla.

Podle předlohy Arnošta Lustiga realizoval filmy Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou či Dita Saxová (Stříbrná mušle na MFF v San Sebastianu). Z dalších titulů jmenujme třeba ve své době trochu kontroverzní interpretaci BabičkyKukačku v temném lese, Starožitníkův krám, Krásku a zvíře či Pozdní léto.

Töpfer: Byl jedním z největších bardů

Podle Moskalykova dlouholetého spolupracovníka, herce a divadelníka Tomáše Töpfera s ním odchází velká legenda české televizní a filmové tvorby. "Odešel jeden z největších bardů, díky nimž dnes existuje dramatické vysílání České televize," řekl Töpfer.

"Byl jedním z těch, kteří to nejen vymysleli, ale do poslední chvíle i dělali, a to v nesrovnatelné kvalitě s tím, co se dnes běžně vidí. Odchází s ním legenda a část velkého kumštu," dodal. Töpfera již před Četnickými humoreskami pojila s Moskalykem práce na obou sériích Dobrodružství kriminalistiky.

"Strávili jsme spolu sedm a půl roku života a práce a byl to velmi intenzivní vztah. Když člověk vezme, že profesionální dráha trvá nějakých 40 let, tak sedm a půl roku je velký kus," vzpomíná ředitel Divadla Na Fidlovačce a televizní praporčík Arazím.

"Je mi to moc líto, strávili jsme sedm let společné a velmi intenzivní práce. Mohu říci, že jsme byli vlastně přátelé, ačkoli mezi námi byl velký věkový rozdíl. Je mi to líto," řekl další představitel seriálu, herec Ivan Trojan, známý jako štábní strážmistr Jarý.

ČT o Moskalykovi odvysílá dokument

V souvislosti s úmrtím režiséra pozmění Česká televize páteční večerní vysílací schéma na programu ČT2. Od 20:00 hodin odvysílá dokument s názvem Antonín Moskalyk, režisér. Snímek ČT odvysílá v čase, kdy obvykle začíná páteční vysílání Moskalykova seriálu Četnické humoresky; ty začnou zhruba o 20 minut později.

Antonín Moskalyk

Antonín Moskalyk se narodil 11. 11. 1930 v Chustu na Ukrajině. Vystudoval režii na divadelní fakultě AMU (1958) a nastoupil jako režisér do Československé televize. V kinematografii debutoval středometrážním snímkem Oranžový měsíc (1962). Výrazně se uplatnil především televizní tvorbou, v rámci televizních cen TýTý 2005 byl uveden do Síně slávy.

Moskalykův filmový portrét natočil v loňském roce mladý dokumentarista Miloš Kameník k režisérově životnímu jubileu. Vedle filmařské práce byl Moskalyk v roce 1994 výkonným ředitelem mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. O rok později byl ředitelem mezinárodní filmové přehlídky Zlatý golem v Praze, jež tehdy se zavedeným karlovarským festivalem soupeřila o získání prestižní kategorie "A"; uskutečnil se však pouze jediný její ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám