Hlavní obsah

Vypalte si moje nové album, vyzývá Nohavica

PRAHA

Nové album folkového barda Jarka Nohavici vzniká postupně na jeho pražském turné. Na každém z jedenácti koncertů se nahrají dvě písničky a ty si pak můžete zadarmo stáhnout z internetu.

Článek

"V současné době vzniká pod názvem Pražská pálená první internetové volně šiřitelné album. Na každém koncertu natáčím dvě z celkem 22 písní. Na adrese www.nohavica.cz/praha2006 je zájemcům k dispozici ke stažení, vypálení i šíření," řekl po nedělním vystoupení v Divadle na Fidlovačce Nohavica.

Album označil za svůj dárek posluchačům. Připojil se tak k umělcům, kteří obcházejí vydavatelství a nabízejí své celé skladby zadarmo přímo fanouškům. Svůj pozitivní vztah k internetu už Nohavica v minulosti několikrát zmínil.

Koncerty jsou vyprodané

Stejně jako na jeho předchozích pražských vystoupeních od poloviny ledna, bylo také na Fidlovačce vyprodáno. Už úvodní písničkou Kometa zklidnil populární písničkář natěšené publikum. "Už víte, jaký jsem, co ode mě můžete očekávat," řekl a připomněl tradici, kdy po dnu plném práce a povinností přicházeli vždy po setmění muzikanti. Vystupuje sám, jen s kytarou a heligonkou, a lidi v hledišti donutí k zamyšlení a vzápětí pobaví.

Během dvou hodin odehrál téměř tři desítky písní, rychlých i lyrických. Už při páté, Cukrářské bossa-nově, fanoušci zpívali s ním. Během večera Nohavica vyvrátil dojem, že nemá Prahu rád. "Problém je v tom, že je Praha bokem," uvedl. Uprostřed "své" Evropy to má totiž z Ostravy mnohem blíž do Varšavy, Bratislavy či Vídně. Ani Pendolino mu zatím Prahu nepřiblížilo.

Po čtyřiceti minutách sáhl Nohavica poprvé po harmonice, aby roztleskal publikum "slezským blokem". Vzápětí ho ztišil půvabnou milostnou Svlíkni si košilku, aby pak ve strhujícím rytmu zvládl "heligonkový hip-hop" o tom, jak šel Franta Šiška do Milionáře. Když Nohavica nahrával další dva tituly do alba Pražská pálená, označil internet za fenomén, zbavený cenzury. "Ale živý koncert jako setkání interpreta s posluchači nikdy nevypálíš," zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám