Hlavní obsah

Depeche Mode vystoupí v Praze na vyprodaném koncertu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí od 20 hodin bude hrát v pražské Sazka Areně kultovní britská skupina Depeche Mode. Lístky na koncert jsou už čtyři měsíce vyprodané, na černém trhu za ně zaplatíte i několik tisíc korun.

Článek

Kapela za svými diváky vyrazila po dlouhých pěti sezónách. Vzhledem k tomu, že se už od začátku osmdesátých let, kdy začala vycházet její alba, těší obrovské přízni, není zájem o ní překvapivý. Pravděpodobně by dokázala vyprodat dva koncerty za sebou.

Diváci, na které se v pondělí nedostane, si mohou počkat a zajet za skupinou 11. června do Bratislavy. Pro jistotu by se ale po vstupenkách měli shánět ihned, protože po úspěchu loňského alba Playing The Angel lze očekávat, že i ve slovenské metropoli se kapacita míst co nevidět naplní.

Alkohol, drogy, vůle

Depeche Mode tu jsou jako vyměnění. Přestože nepatří do sorty "problémových" skupin, prošli v devadesátých letech bolestivou očistnou kůrou. Nejen že je opustil čtvrtý člen Alan Wilder, své peklo na zemi zažil i zpěvák David Gahan.

Kdo by si byl pomyslel, že chlapci z anglického Basildonu, kteří v roce 1981 tak přesvědčivě a současně skromně vystoupili s písničkou Just Cant Get Enough v televizním pořadu Top Of The Pops, budou mít pár let poté obrovský úspěch, ale také velké těžkosti. Gahan je způsobil morální neukázněností a slabou vůlí. Zamiloval se do alkoholu a drog a vedle toho jej postihly dvě srdeční slabosti.

"Před deseti lety jsem se dostal do nejmizernější situace, jakou si člověk dokáže představit. Všechno mi unikalo, nic jsem nezvládal a nebyl jsem schopen pracovat pro kapelu ani pro sebe. Musel jsem sebrat sílu, vynadat si a pobídnout se, abych to překonal," říká dnes.

Dal se dohromady a když loni na podzim vycházelo album Playing The Angel, na kterém se kapela vrátila ke svým temným synthipopovým kořenům, vypadalo to, že na světě není spokojenější soubor.

Že vyjede na turné byla jasná volba. Americkému časopisu Metro Cafe k tomu Gahan řekl: "Museli jsme to udělat. Během nahrávání desky jsme si řekli, že jsou věci, které nás pořád zajímají. Jednou z nich je koncertování. Nemám rád cesty a pobyt daleko od své ženy a dětí, to je nejtěžší součást turné. Ale koncerty miluju."

Gahan soudí, že je úplně jedno, kde kapela vystupuje. Když byl na turné ke své sólové desce Paper Monsters, hrál jak v krytých halách, tak v klubech. Miluje prý ten adrenalin, když ví, že na něho může přijít deset tisíc lidí, ovšem druhý den do klubu třeba jenom deset. "I kvůli tomu stojí koncerty zato," tvrdí.

Chápeme Rolling Stones

Depeche Mode prodali celosvětově již více než 40 miliónů svých desek. Nahrávají je již pětadvacet let, první společná vyšla v roce 1981 pod názvem Speak And Spell. A když už jsme u těch výročí, kapela letos oslavuje třicet let existence.

David Gahan říká: "Nežijeme si špatně. Mohli bychom se jenom opírat o naši slávu a nové desky už nevydávat. My ale Playing The Angel vydat chtěli. Peníze nejsou důvod, kvůli kterému hudbu děláme. Nepočítáme, jak se nám hromadí na kontě a neříkáme si, že to vydržíme ještě deset let a pak se rozpadneme, protože budeme nadosmrti zajištění. Kdyby se mě někdo před deseti lety zeptal, proč Rolling Stones dál vydávají desky, pokrčil bych rameny a řekl, že nevím. Dnes mi to je ale jasné. Je jim to příjemné. Na koncertech mají desetitisíce lidí, kteří oslavují jejich práci."

"Depešáci", jak se jim u nás říká, ovšem měli také trochu štěstí. Jejich hudba byla od začátku módním trendem, ale jak už to v pop music chodí, každá taková věc pomine. V 90. letech prošla kapela krizí a Gahan přiznává, že to byl další důvod, proč se tehdy málem rozešla.

"Pomohl nám nakonec trend, protože elektronická a taneční hudba přišly zase do módy. Mohli bychom se na to vykašlat, trendy jsou přece pro kapely bez nápadů. Kromě toho jsme my, R.E.M. nebo U2 vytvořili vlastní styl, platformu, podle které pracovali ostatní. Jenže návrat elektroniky nás nakopl. Doba je rychlá. Nové skupiny to mají těžké: jakmile neprorazí jejich první deska, za dva roky už nemají co říct."

Historie Depeche Mode

Depeche Mode je jedna z nejvýznamnějších britských kapel vůbec. Vznikla v roce 1976 a její syntetický pop byl ovlivněn tehdy módním punkem. Později byla často řazena mezi tzv. novoromantické skupiny.

V původní sestavě byli Vince Clarke, Martin Gore a Andrew Fletcher, kteří obsluhovali syntezátory. Jako poslední se přidal zpěvák David Gahan. V roce 1981 podepsali nahrávací smlouvu se společností Mute Records a vydali debutové album Speak & Spell. Úspěšný rok ale zkalil odchod Clarka, kterého nahradil Alan Wilder.

V osmdesátých letech se skupina stala kultem, její alba Some Great Reward a Black Celebration i Music For The Masses byla nesmírně úspěšná. Na prahu 90. let vyšla alba Violator (1990) a Songs Of Faith And Devotion (1993). Pak ovšem přišlo krizové období které kromě Gahanových potíží s drogami a alkoholem provázel také odchod Alana Wildera.

Nový start přineslo album Exciter (2001) a jeho potvrzení, aktuální počin Playing The Angel (2005). 

Britové prorazili dávno. V pondělí přijdou do Sazka Areny jejich příznivci a barvám oblečení bude vévodit černá. Kultovní status skupiny spočívá i v tom, že vnesla do světa hudební módy tajuplnost a temnotu, kterou černá zosobňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám