Hlavní obsah

Lucie zahájila v Pardubicích své turné

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Hned několik pochybností se pokusila rozptýlit ve středu večer v pardubické Areně skupina Lucie. Před šesti tisíci diváky chtěla dokázat, že to jde dál i bez v lednu "propuštěného" klávesisty Michala Dvořáka a že mají přesvědčivý koncertní háv a že lze v českých poměrech nabídnout lukrativní, po všech stránkách profesionálně odvedené vystoupení.

Článek

První koncert nastávajícího turné dal odpovědi na všechny otázky. Lucie se skutečně představila jako zkušená koncertní skupina těžící ze svého charisma a ve druhé části i hitových písniček patnáctileté kariéry. Její sound se po příchodu druhého, koncertního kytaristy Tomáše Varteckého parádně zahustil a ona se tak odklonila od všech obvinění z popové nadprodukce.

Výprava koncertu měla minimálně evropské parametry, kapele přitom slušela pódiová skromnost popohnaná jen velkým promítacím plátnem s ilustračními šoty i záběry "do kuchyně" jednotlivých hudebníků.

Nové skladby se ještě nezažily

Po poctivém dvoudenním zkoušení přímo v pardubické hale a dvacetiminutovém hlasovém cvičení pár okamžiků před otvírací skladbou sáhla ovšem k experimentu. Do první části vystoupení zapasovala výhradně skladby z loňské kolekce Dobrá koczka která nemlsá, čímž diváky tak trochu zaskočila a setkala se s poměrně vlažnou odezvou. Bylo evidentní, že novinky nejsou v kraji zažité, ryčnější reakce zaznamenaly pouze úvodní Daniela, Pod měděným nebem a klenutě baladické Srdce.

Navíc se jako obvykle hlásily drobné technické problémky, s nimiž pětice na pódiu bojovala nadšením a vůlí. Přesto bylo evidentní, s jak rozdílnými náladami na nové desce pracovala, jak barevnou ji učinila a jak chytře aranžuje.

Takto dotáhla do solidního konce první část koncertu a ku překvapení drtivé většiny osazenstva haly vyhlásila desetiminutovou pauzu, aby teprve po ní počala tlačit dýchánek k plné gradaci.

Druhá polovina koncertu ve znamení hitů

Následovala "hitová" část, spletená z nejoblíbenějších písniček, o které si fanoušci skupiny řekli prostřednictvím internetového hlasování. Nálada zapulzovala a Oheň, Medvídka či Panice (vtipně rozkouskovaného Robertem Kodymem) poctivě notovali takřka všichni příchozí.

Nakoplo to i Lucii. Koller jako by se dočista uvolnil, Kodym konečně vyrukoval se svým nástrojem na druhou stranu pódia a přidal se k evidentně dobře naladěným kumpánům P.B.Ch. a Varteckému.

Ona interakce, o které Kodym mluvil v úterním rozhovoru, nabrala hmatatelných rozměrů. Vrcholným okamžikem byla přídavková Amerika, při které se hala proměnila v oázu uprostřed pouště. Nebyla to ale jenom Lucie, která ve středu večer rozdávala radost. Před ní se k výtečnému, přitom zcela přirozenému a bohorovnému projevu vybičovali pražští Support Lesbiens.

Lucie nebyla sama

Potvrdili, že v nich dřímá porce dlouho netušeného talentu a jelikož působili, jako by všechno předávali "levou zadní", dočkáme se jistě v budoucnu jejího dalšího rozvinutí.

Zahajující Ready Kirken nejdříve bojovali se zvukovou bariérou, byli úplně první kapela na novém pódiu a pod novou aparaturou. Patřičnou teplotu nabírali pozvolna, nicméně ke konci jim hala aplaudovala. Těch tři sta korun za lístek se vyplatilo dát.

Reklama

Související témata:

Související články

S Robertem Kodymem před šňůrou Lucie

Skupina Lucie se vydává ve středu na turné k desce Dobrá kočzka která nemlsá, jenž začne v Pardubicích. Vystoupí ve čtrnácti městech bývalého Československa.

Výběr článků

Načítám