Hlavní obsah

Disney může spolknout studia Pixar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký gigant Walt Disney jedná podle Wall Street Journalu o převzetí Pixar Animation Studios. Disney by měl zaplatil za převzetí Pixaru o něco více, než je jeho současná tržní hodnota (6,7 miliardy dolarů).

Článek

Transakce by se uskutečnila prostřednictvím výměny akcií a po jejím dokončení by se generální ředitel Pixaru Steve Jobs stal největším individuálním akcionářem společnosti Disney. Jobs by tak získal ještě větší vliv v mediálním světě, ve kterém má již nyní velkou váhu, neboť je rovněž šéfem počítačové společnosti Apple Computer.

Jednání se prý teď nachází v citlivé fázi a jeho výsledek je nejistý, protože kromě fúze existují další možné formy spolupráce. Firmy Disney a Pixar již spolupracují více než deset let. Disney v rámci této spolupráce spolufinancuje a distribuuje úspěšné filmy společnosti Pixar, jako jsou například Příběh hraček, Hledá se Nemo a Úžasňákovi.

Firmy se udobřují

Jobs však před dvěma lety překvapivě oznámil, že po vypršení smlouvy s Disney v letošním roce bude hledat nového distribučního partnera. Tomuto rozhodnutí předcházely neshody mezi Jobsem a tehdejším generální ředitelem Disney Michaelem Eisnerem. Nový generální ředitel Disney Robert Iger, který nastoupil do čela společnosti v říjnu, si však stanovil za prioritu obnovení dobrých vztahů mezi oběma firmami.

Aby zlepšil vztahy s Jobsem, umožnil Iger na podzim výrobu některých televizních show firmy Disney ve formátu vhodném pro digitální přehrávače iPod společnosti Apple, píše Wall Street Journal.

Společnost Disney byla pionýrem animovaného filmu s klasickými snímky jako Sněhurka a sedm trpaslíků a velké úspěchy slavily i její novější filmy, například Lví král. Tradiční ručně kreslené filmy společnosti Disney však nyní přichází o diváky kvůli konkurenci ze strany počítačově animovaných snímků. Mezi ty patří kromě filmů studia Pixar například série o zlobrovi Shrekovi od konkurenta DreamWorks Animation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám