Hlavní obsah

Úsměvné finty Jima Carreyho

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový film Jima Carreyho Finty Dicka a Jane je klasickou carreyovskou taškařicí se vším všudy. Nedá se ale říci, že by byl v něčem lepší než jeho předchozí filmy. Je prostě jen úsměvný, nic víc a nic míň.

Článek

Carrey je jako Dick Harper vzorným otcem a manželem a jeho Jane (Téa Leoni) zase do puntíku plní roli milé, blonďaté americké manželky. Bohužel jsou tu také zlí tuneláři jako pan McCallister (věrohodný Alec Baldwin), kteří potopí obří korporaci, kde Dick pracuje, a pak už to jde s rodinou z kopce.

Když už nemají Harperovi vůbec nic, rozhodne se Dick pro cestu zločinu a pro pomstu vysmátému McCallisterovi, který si pro sebe ulil milióny na klidné stáří.

Je sympatické, že příběh se snaží o moudrý humor - např. Dickovo dítě, které tráví více času s hispánskou služkou než s rodiči, mluví pořád španělsky a to se pak otci tvrdě vymstí v pointě, kterou nechci prozrazovat. 

Hezká je také scéna, kdy potomek šílí kvůli tomu, že přijde o televizi. Dalším nenápadně morálním poselstvím filmu je i to, jak líčí následky krachu korporací - malé ryby zůstanou na dlažbě a ti, kteří to zavinili, jsou za vodou.

Hlavní jsou tu ale typické Carreyovské grimasy a pohybové etudy, které diváci milují. Děj je svižný a hercům se toho až na malé drobnosti nedá moc vytknout. Úsměv na tváři vyloudí třeba scény, kde Dick a Jane loupí v různých převlecích. Ve srovnání s filmy Lhář, lhář nebo Maska to asi není tak ohromující legrace, ale nuda to také není.            

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám