Hlavní obsah

Pohádka ve stylu Jamese Bonda

Právo, Věra Míšková

Nový americký film Obchodník se smrtí, který podle vlastního scénáře natočil režisér Andrew Niccol s Nicolasem Cagem v titulní roli, prý vznikl podle skutečnosti, což je zaklínadlo, které jakoby předem vylučovalo námitky proti tomu, co a jak se v něm děje. Zaklínat se lze kdečím, ale faktem je, že Obchodník se smrtí působí v řadě míst daleko víc jako pohádka ve stylu Jamese Bonda ne-li něčeho ještě ostřejšího.

Článek

Yuri Orlov je americký syn ruských rodičů, který nehodlá svůj život zmarnit výrobou polev v rodinné cukrárně. Chvíle, kdy si uvědomí, že než se se zbraněmi začne zabíjet, jsou obchodním artiklem, je v jeho cestě za bohatstvím naprosto klíčová. Pak už to totiž jde celkem splavně a z Yurie je záhy obchodník nad jiné zdatný.

Jak také ne, když přemalovat název lodi za plné plavby je pro něj stejná hračka jako propašovat bedny se zbraněmi pod shnilými bramborami, případně předělat na chvíli (pro celníky) vojenský bombardér na humanitární letoun. Příběh obchodníka se zbraněmi může být zajisté sám o sobě dost zajímavý a lze si i představit, že ho Andrew Niccol celkem poutavě napsal. Realizace však vzbuzuje dojem mírně řečeno rozpačitý.

Těžko například určit žánr. Prakticky celý film tvoří Yurijova zpověď respektive vyprávění děje, které obraz spíš jen ilustruje než by ho posouval kupředu. Yuri pronáší tu cynické vtipnosti ("prodám zbraně každé armádě kromě armády spásy"), jindy informuje o tom, kolik zbraní připadne na jednoho člověka na světě a kolik konfliktů na kterou zemi, konstatuje, že konec studené války znamenal zlatý důl pro jeho profesi.

Případně se hluboce zamýšlí a v tom případě hledá sám pro sebe ospravedlnění v tom, že co on činí, není ještě nic proti tomu, co činí státy, zejména spojené americké. Při tom všem úspěšně "zdrhá" před svým věčným pronásledovatelem, superčestným policistou Jackem Valentinem (Ethan Hawke).

V duchu vyprávění osciluje i filmové ztvárnění mezi akčním thrillerem, psychologickým dramatem, moralitou a komedií nebo spíš parodií. K té odkazuje například scéna, v níž letadlo nouzově přistane v africké poušti mezi obyvateli, přičemž se mu podaří zastavit dva centimetry před maličkým dítětem. Načež negramotní vesničané v příštích pár minutách celý letoun dokonale rozeberou na prvočinitele.

Obchodník se smrtí je nicméně docela zábavný především tím, že nechává zcela na libovůli diváka, zda ho chce brát vážně nebo jako legraci. O poučení, že obchodovat se zbraněmi je hrozně špatné, tak ani tak nepřijde. A perlička nakonec - distribuční informace uvádějí, že skutečný Yuri Orlov se ukrývá na území Sýrie, některého z afrických států nebo v Karlových Varech. Protože ale sám nezabíjí, lázeňští hosté snad mohou pít své prameny v klidu dál.

Obchodník se smrtí, Velká Británie 2005 Režie a scénář: Andrew Niccol, Kamera: Amir Mokri, Hrají: Nicolas Cage, Ethan Hawke, Bridget Moynahanová a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám