Hlavní obsah

Nové knihy - 2. týden

Z knižních novinek tohoto týdne vám doručujeme nové vydání gangsterské ságy Maria Puza Kmotr nebo faktografický román Simona Reeva Mnichov, která líčí události teroristického útoku na Olympiádu v Mnichově. Těšit se také můžete na druhý díl knihy Pavla Jirase Barrandov II. Zlatý věk  .

Článek

Mario Puzo: Kmotr

Slavná gangsterská sága Maria Puza Kmotr se opět vrací k českému čtenáři. Když v roce 1969 vyšel v Americe poprvé, figuroval celých dvaadvacet týdnů na první příčce v seznamu bestsellerů.

Román odkrývá přísně dodržovaná pravidla mafie a znovu oživuje historii krvavé války klanu Corleonů proti čtyřem dalším rodinám. Don Corleone, před nímž se třesou i ti nejmocnější, drží pevně všechny nitky vedoucí ke světu pašeráků, vyděračů i hazardních hráčů, kteří si podali ruku se zločinem a zákonem krevní msty. Čelit organizované zločinnosti financované špinavými penězi z obchodu s drogami a zneužívající bankovní systém však není jednoduché. Zvláště když mafiáni jednají v duchu hesla Questa guerra e cosa Nostra - Tohle je naše věc.

Knižní klub, váz., 392 str., 199 Kč

Simon Reeve: Mnichov. Jeden den v září

Britský novinář Simon Reeve velice podrobně, přitom ale čtivě líčí nejen průběh dne 5. září 1972, kdy palestinští teroristé na dvacátých olympijských hrách v Mnichově zajali část izraelské sportovní výpravy, ale i následné události.

Při psaní autor vycházel hlavně z materiálů shromážděných pro natáčení dokumentárního filmu, oceněného Oscarem. Vyprávění dodává Reeve dramatičnost a emotivnost nejen přímými výpověďmi jednotlivých osob, ale i domýšlenými dialogy tak, že kniha působí téměř jako napínavý špionážní román.

První čtvrtek v únoru přichází do českých kin nový kontroverzní film Stevena Spielberga zabývající se masakrem na olympijských hrách v roce 1972 s názvem Mnichov.

Argo, překlad Petra Kůsová, 348 Kč

Pavel Jiras: Barrandov II. Zlatý věk

Po velmi úspěšném prvním dílu Barrandov I., Vzestup k výšinám, vychází další díl historie Barrandovského studia, která je zároveň ve značné míře i příběhem českého filmu.

Budování moderního československého filmového průmyslu ve zlatých třicátých letech slibovalo těm, kdo se na něm podíleli, naplnění nejrůznějších ambicí a snů. Meziválečná idyla však neměla trvat věčně. Poutavé vyprávění opět ilustruje množství unikátních a dosud nepublikovaných fotografií z natáčení, snímky herců, režisérů, záběry z ateliérů i dobová dokumentace prostředí Barrandova a jeho okolí.

Gallery, 400 str., váz., 1699 Kč

Stuart Woods: Špinavá práce

Stuart Woods je úspěšným autorem dvaceti románů. Hrdina detektivního příběhu Špinavá práce Stone Barrington, bývalý policista a právník, pověří pokoutného fotografa získáním důkazů pro případ rozvodu bohaté dědičky obchodního řetězce.

Zdánlivě jednoduchá záležitost se ale zvrtne, když je nevěrný manžel nalezen mrtev a vraždu zřejmě spáchal profesionální zabiják - členka teroristické organizace. Stopy však vedou dál, do vyšších vrstev newyorské společnosti. Své vlastní vyšetřování v New Yorku vede také půvabná agentka britské tajné služby, odmítá však o něm se Stonem mluvit. Postupně se však ukazuje, že jsou zřejmě oba případy podivně propojeny.

BBart, překlad Marcela Nejedlá, 288 str., váz., 199 Kč

Tim Burton: Trudný konec Ústřičného chlapečka

Kdo má rád filmové fantazie režiséra Tima Burtona, nebude rozhodně zklamán ani jeho příběhy v knižní podobě. Soubor třiadvaceti básní zavádí čtenáře do tragikomického světa absurdity, chytrého humoru a nezapře autorskou věrnost podivuhodným postavičkám trudného vzezření i údělu. Burton jednoduchým, nehledaným a rytmickým jazykem, jenž není nepodobný říkadlům, představuje zranitelnou existenci těchto přinejmenším zvláštních a rozmanitých outsiderů, jejichž životy vyvolávají úsměv i rozpaky.

Dybbuk, překlad Michaela Šmejkalová, 128 str., váz., 188 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám