Hlavní obsah

Televizní rada Výměnu manželek trestat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém skončeném dvoudenním jednání neshledala důvody proto, aby zahájila správní řízení s televizí Nova pro odvysílání reality show Výměna manželek, nicméně otázka možného ohrožení dětí v pořadu byla postoupena k dalšímu šetření. Právu to sdělil předseda vysílací rady Petr Pospíchal. Ve čtvrtek také pražský soud zamítl žalobu Novy na radu kvůli pokutě z roku 2003.

Článek

"S ohledem na možné porušení právních norem chránících práva dětí  rada rozhodla, že postoupí dokumentaci Ministerstvu práce a sociálních věcí," řekl Pospíchal.

Na pořad si stěžovala i poslankyně Jana Hamplová (nestr. v klubu ČSSD). Nelíbilo se jí, že do show byly zatahovány děti jako účinkující a že si podle ní pořad "zahrával" s jejich psychikou a zdravím.

"Děti mají svá práva, svou důstojnost a nemají být vystavovány stresu, kterým nepochybně uměle vyvolaná situace v reality show je. Zveřejňování jejich záběrů v takové formě je často proti zájmům těchto dětí, které se mohou stát terčem posměchu okolí, nebo mohou být stresovány sociální situací, na kterou nebyly připraveny," napsala poslankyně v žádosti zaslané radě.

Reality show: jedna pokuta za druhou

Mnohem více než Výměna manželek zaměstnává radu Big Brother a Vyvolení. Během roku 2005 jim rozdala několik miliónových pokut. [celá zpráva]

Městský soud v Praze ve čtvrtek také zamítl žalobu televize Nova proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která Nově udělila předloni v říjnu pokutu 150 000 korun. Podle rady porušila televize zákon tím, že 2. června 2004 odvysílala mezi 06:00 a 22:00 film Tři muži v Bretani a ten obsahoval záběry, jež mohly ohrozit morální, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých. Nova s rozsudkem nesouhlasí a podala proti němu stížnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám