Hlavní obsah

Spielbergův Mnichov doprovodí kniha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film režiséra Stevena Spielberga Mnichov, který vyvolává kontroverzní reakce, bude mít českou premiéru 2. února. Ve stejný den vychází i kniha Mnichov - jeden den v září.

Článek

Spielberg se ve filmu, který měl v USA premiéru v prosinci, zaměřil na izraelskou odvetu za palestinský teroristický útok, při němž bylo na olympiádě v Mnichově v roce 1972 zavražděno 11 izraelských sportovců. Při pokusech německé policie o zásah bylo zabito pět teroristů a jeden policista.

Zbylé teroristy kromě jediného dostihla a pozabíjela izraelská tajná služba v rámci dvacet let trvající operace Boží hněv. Režisér film natočil hlavně podle knihy Vengeance (Pomsta), kterou v roce 1984 vydal kanadský novinář George Jonas.

Argo vydává knihu britského novináře Simona Reeva nazvanou Mnichov s podtitulem Jeden den v září. Podle ní natočil Kevin MacDonald stejnojmenný dokumentární film, jenž roku 2000 získal Oscara v kategorii dokument.

Favorit na Oscara vyvolává spory

Stala se i pramenem pro Spielbergův hraný film. Jeden den v září je podrobnou kronikou mnichovských událostí, rozkrývá jejich průběh i pozadí, podrobně se věnuje odvetným operacím, líčí, jak krutý dopad měl masakr na rodiny obětí i jejich katů. Autor knihu sepsal za využití tajných materiálů, výpovědí svědků a účastníků událostí, mezi nimiž byl i jediný přeživší terorista. Svou práci doprovodil množstvím fotografií.

Spielbergův film je podle amerických kritiků jedním z favoritů na Oscara. Vyvolává ale i negativní reakce - zejména ze strany Izraele a amerických židovských organizací. Spielberg totiž dává prostor i druhé straně a sám tvrdí, že se snažil o vyváženost, když naznačuje, že se Izraelci se při odvetě za útok dopustili přehmatů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám