Hlavní obsah

První aukce nabídne Drtikola a Sudka

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto čtyřicet fotografií a výtvarných děl Františka Drtikola je hlavní atrakcí umělecké dražby, kterou v sobotu pořádá starožitnická firma AAA (Antikvity, Art, Aukce) ve svém pražském sídle v Mikulandské ulici.

Článek

Dosud nikdy nebyl v prodeji tak obsáhlý a různorodý soubor prací Františka Drtikola - klasika české moderní fotografie, který roku 1925 obdržel Grand prix na Mezinárodní výstavě dekorativního umění v Paříži. Lákadlem aukce jsou také fotografie Josefa Sudka. Mezi nimi je i jeden z melancholických pohledů na umělcovu zahrádku přes orosené okno.

Většina nabízených snímků pochází z kvalitních českých sbírek, většinou od přátel obou umělců. Vyvolávací ceny jsou postaveny poměrně nízko, pohybují se nejčastěji od pěti set do dvou tisíc korun. Ovšem u nejkvalitnějších fotografií dražba začíná až na 80 tisících korunách. Unikátem bude i aukce Drtikolova rukopisu filozofických a mystických úvah o světle, věčném životě a vesmíru v nás.

Zatím nejdražší Drtikol, kterého firma AAA v Praze prodala, stál 280 tisíc korun a šlo o negativ v podobě skleněné desky. Na zahraničním trhu je o oba autory značný zájem. Předloni se v New Yorku vydražil Sudek z 50. let za 6 tisíc dolarů a Drtikol z 20. let za 44 tisíc dolarů. Sobotní pražská aukce nabídne celkem 577 uměleckých děl včetně obrazů, kreseb, grafik a starožitností - práce českých fotografů tvoří téměř polovinu nabídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám