Hlavní obsah

Mozartův rok začíná Salierim

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K letošnímu výročí 250 let od narození W.A. Mozarta Praha připravila desítky akcí, které budou po celý rok připomínat pražské pobyty rakouského génia i jeho skladby.

Článek

Nejvíce jich obsáhne projekt Mozart  - Praha - 2006, k jehož pořádání se sdružilo 17 institucí v čele s Česku filharmonií, Národním divadlem a mnoha dalšími. Vedle festivalu Pražské jaro jsou v něm nově i Struny podzimu a Pražské hudební slavnosti, naopak odstoupil festival Pražský podzim. Projekt nabídne na 190 koncertů, oper, filmů a výstav.

"Nesoutěžíme ani s Vídní ani Salcburkem, naše finanční prostředky nejsou zdaleka tak vysoké jako u našich rakouských přátel, ale chceme předložit kvalitní nabídku a zařadit se tak do celosvětových oslav," uvedl Jiří Hubač ze společnosti BVA International, která projekt produkčně zajišťuje. "Chceme ukázat kvalitního Mozarta, ne Mozarta masového," dodal ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Začíná se ve čtvrtek večer Salierim. Na úvodním koncertě přednese orchestr Pražské komorní filharmonie v kostele sv. Šimona a Judy skladby Mozartova současníka Salieriho i Mozarta samotného. Řídí Rakušan Thomas Rösner, zazpívá mezzosopranistka Zdena Kloubová.

Mezi lednové vrcholy patří galakoncert pěvkyně Dagmar Peckové 21. ledna ve Státní opeře. Rakouský dirigent Manfred Honeck bude řídit na slavnostním koncertu 27. ledna., ve dnu Mozartova narození, Českou filharmonii ve Stavovském divadle. Koncert bude přenášen do celého světa v rámci globálního televizního programu Mozart 24 hours. Zazní nejslavnější skladatelova díla spojená s Prahou (předehra Don Giovanni, Klarinetový koncert a Symfonie D dur "Pražská").

Pozadu nezůstane ani opera Národního divadla, která připravila premiéru Mozartovy dětské opery Apollo a Hyacinthus v režii Oldřicha Kříže. Zpestřením bude říjnové uvedení americké operní verze Dona Giovanniho jako Don Juan in Prague s Ivou Bittovou jako Elvírou ve Stavovském divadle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám