Hlavní obsah

Filmové premiéry - Projekt 100

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento čtvrtek začne 12. ročník putovní filmové přehlídky Projekt 100. Jako každý rok uvede deset významných celovečerních filmů, které letos doplní deset nejvýznamnějších kanadských animovaných filmů z let 1970-2005.

Článek

Commitments

Britská hudební komedie začíná tím, že ambiciózní hudebník Jimmy Rabbitte dává dohromady novou soulovou kapelu. Všichni hudebníci mu plně důvěřují. Charismatický Jimmy všechny přesvědčí, že soulová hudba je ten pravý zvuk pro dublinskou dělnickou třídu. Protože je jich málo, Jimmy Rabbitte jako manažér dá inzerát, že hledá hudebníky se skutečnou muzikantskou duší.

Skupina pak projde všemi fázemi, kterými musí projít každá začínající kapela. Soubor drží pohromadě díky tvrdé práci svého manažera, který řídí život celého hudebního společenství, ale v závěru ztrácí síly a vzdává se všech aktivit. Po úspěchu se pak dostaví nezvratný rozkol, osobní srážky a rozdílné hudební názory.

The Commitments, Velká Británie 1991, 118 min., české titulky, režie: Paul Bushnell, hrají: Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ballová, Maria Doyle Kennedyová, Dave Finnegan, Bronagh Gallagher, Felim Gormley, Glen Hansard, Dick Massey, Johnny Murphy, Kenneth McCluskey, Andrew Strong...

Kdyby....

Filmové drama anglického režiséra Lindsaye Andersona je kritickým pohledem na školský systém v Anglii. Jeho děj se odehrává v elitní studentské koleji, určené pro chlapce z bohatých rodin, jejíž výchovné a vyučovací metody se od dob středověku příliš nezměnily. Anarchistická vzpoura hlavního hrdiny není namířena jen proti represivní výchově, neváhající používat pro udržení tuhé disciplíny tělesných trestů, ale je revoltou proti celé společnosti, jíž je tato kolej dokonalým obrazem.

Film, na němž spolupracoval český kameraman Miroslav Ondříček, byl na XXII. MFF v Cannes 1969 vyznamenán Velkou cenou.

If...., Velká Británie 1968, 111 min., české titulky, režie: Lindsay Anderson, hrají: Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Christine Noonanová, Robert Swann, Hugh Thomas, Peter Jeffrey, Arthur Lowe, Geoffrey Chater, Anthony Nicholls, Graham Crowden, Charles Lloyd Pack...

Křižník Potěmkin

Film Křižník Potěmkin byl v letech 1952 a 1958 Mezinárodním výborem pro dějiny filmu označen jako nejlepší film všech dob.

Film byl natočen v poměrně krátké době v Oděse za účasti několika herců, místního obyvatelstva a námořnictva. Sergej Ejzenštejn v něm zobrazuje klíčové události revolučního roku 1905 a svůj zájem soustředí zejména na vzpouru na křižníku Potěmkin. Po vzoru antické tragédie rozdělil film do pěti dějství - kapitol (Začátek vzpoury, Povstání, Pohřeb Vakulinčuka, Masakr na oděských schodech a Vítězná plavba) a hrdinou svého dramatu neučinil individualitu, ale masu - zástup lidí tvořících dějiny.

Broněnosec Poťomkin, Rusko 1925, 75 min., české titulky, režie: Sergej Michailovič Ejzenštejn, hrají: A.P. Antonov, V. Barskij, Grigorij V. Aleksandrov, M. Gomorov, I. Bobrov...

Motocyklové deníky

V roce 1952 se dva mladí Argentinci Ernesto Guevara a Alberto Granado vydají na dlouhou cestu, aby objevili Latinskou Ameriku. Třiadvacetiletý Ernesto je studentem medicíny a zaměřuje se na lepru. Albertovi je dvacet devět a zabývá se biochemií.

Film vypráví dobrodružství, jež oba zažívají během své pouti a zároveň objevují lidskou topografii iberoamerického kontinentu. Scénář je volnou adaptací deníkových zápisků Alberta Granada a budoucího Che Guevary. Víc než politické sdělení podává obraz o dospívání mladého revolucionáře.

Režisér Walter Salles jen nám známý především oscarovým filmem Hlavní nádraží.

Diarios de motocicleta, Brazílie 2004, 128 min., české titulky, režie: Walter Salles, hrají: Gael García Bernal, Rodrigo De La Serna, Mercedes Moránová, Jean Pierre Noher, Lucas Oro...

THX 1138

Film THX 1138 není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou.

Ve světě monstrózního labyrintu mají všichni obyvatelé stereotypní uniformy a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky...

THX 1138, USA 1971, 86 min., české titulky, režie: George Lucas, hrají: Robert Duvall, Donald Pleasence, Don Pedro Colley, Maggie McOmie, Ian Wolfe, Marshall Efron, Sid Haig...

U konce s dechem

Legendární nestárnoucí debut klasika francouzské Nouvelle vague Jean-Luca Godarda, který s pomocí svého dvorního kameramana Raoula Coutarda posílá vycházející hvězdu Belmonda na osudnou štafetu v ulicích Paříže.

Jednoduchý příběh o krádeži auta, následné vraždě a útěku překvapuje formální vytříbeností a bezprostředním vyprávěním a fragmentárností. Téměř závratné tempo příběhu o přitažlivém rebelovi, okouzlujícím a ležérním vrahu na útěku představuje odvetu mladé filmařské generace úzkoprsé společnosti.

Bout de souffle, Francie 1959, 87 min., české titulky, režie: Jean-Luc Godard, hrají: Jean-Paul Belmondo, Jean Sebergová, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville, Henri-Jacques Huet,  Van Doude, Claude Mansard, Jean-Luc Godard, Richard Balducci, Roger Hanin...

Až přijde kocour

Moderní pohádka o tom, jak do malebného českého městečka přijede kouzelník s krasavicí Dianou a kocourem, schopným odhalit skryté vlastnosti lidí, je satirickou komedií a podobenstvím zároveň. Trvalá hodnota tohoto, v době svého vzniku nejúspěšnějšího českého filmu je v poetičnosti režijního rukopisu, ve výtvarném cítění panoramaticky malebné i vzrušeně roztancované kamery Jaroslava Kučery, v bohatém ději a v precizních dialozích.

Magnetem je postava vypravěče, komentátora a tajemného kouzelníka v podání Jana Wericha, kterého řeč jiskří metaforicky hutným a důvtipným jazykem. Film je i významným experimentem v oblasti barevného filmu - v jedné scéně se lidé zbarvují podle svých povah pod pohledem kocoura a tím se veřejně odhalují jejich skryté neřesti.

Až přijde kocour, ČSSR 1963, 91 min., české znění, režie: Vojtěch Jasný, hrají: Vlastimil Brodský, Jan Werich, Jiří Sovák, Emília Vášáryová, Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová, Karel Effa, Václav Babka, Vlasta Chramostová...

Dítě

Drama vypráví příběh osmnáctileté Soni a o málo staršího Bruna, kterým se právě narodilo dítě. Nemají kam jít, ale nezdá se, že by jim to dělalo velké starosti: jsou zvyklí žít ze dne na den. Bruno se živí drobnými krádežemi a trochu i prodejem drog, ale Soňu má zřejmě rád a zdá se, že je ochoten postarat se i o dítě. Když ho ale Soňa pošle na procházku s kočárkem, vybaví se Brunovi lákavá nabídka z minulého dne a bez dlouhého rozmýšlení se rozhodne prodat dítě k adopci.

Vůbec nechápe, proč je Soňa tak zděšená: přece dítě si mohou udělat nové, kdežto peníze potřebují teď. Teprve když zjistí, že Soňa je neoblomná, vydá se na místo činu, aby dítě získal zpět. Po čekání v tajemné garáži skutečně dítě najde, ale je postaven před nutnost vrátit jednou tolik, než předtím dostal. Jak se Bruno, sám vlastně ještě dítě, vyrovná se všemi problémy, jež se na něj nahrnuly?

L´Enfant, Francie 2005, 95 min., české titulky, režie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, hrají: Jérémie Renier, Déborah Francois, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione, Jérémie Begard...

Dvojí život Veroniky

Polský režisér Krzysztof Kieslowski je patrně jediný režisér z postkomunistických zemí, který si svou tvorbou udržoval vysoký celoevropský a i světový kredit.

Zvláštní příběh dvou identických dívek, Polky a Francouzky, lze vnímat v nejrůznějších rovinách. Divákovi se záměrně otvírá nekonečný prostor pro úvahy a reflexe. Zatímco "polská" Veronika dává před láskou k muži přednost lásce k hudbě, a proto také umírá, "francouzská" Veronika volí zdánlivě "příjemnější" životní cestu. Obě ženy, které se náhodně setkají jen na dálku a na kratičký okamžik, trpí stejnou srdeční nemocí, mají stejná gesta, používají stejné předměty. Také vztah k otcům je velmi podobný. Zatímco první umírá pro lásku k umění, druhá nachází - jakoby v podvědomí poučena jejím údělem - životní lásku k muži, který je možná strůjcem jejich příběhu.

La double vie de Véronique, Francie 1991, 98 min., režie: Krzysztof Kieslowski, hrají: Irne Jacobová, Halina Gryglaszewská, Kalina Jedrusiková, Aleksander Bardini, Wladyslaw Kowalski, Jerzy Výdejko, Philippe Volter, Sandrine Dumasová...

Na východ od ráje

Americký barevný širokoúhlý film Elii Kazana Na východ od ráje je adaptací stejnojmenného románu Johna Steinbecka. Vypráví o životě kalifornského farmáře Adama Traska a jeho dvou synů.

V moderním zpracování biblického příběhu Kaina a Abela se autor snaží dobrat podstaty dobra a zla. Adam Trask je puritán, plnící do slova a do písmene přikázání bible, přitom se však ztrácí skutečná láska k životu a lidem. Přesvědčen, že je vždy v právu a že má vždy pravdu, chce, aby ostatní žili podle jeho představ správného života. Z vlastních synů odpovídá jeho představám jen starší Aron, zatím co mladšího Cala považuje za špatného a zlomyslného. Nedovede rozpoznat na jedné straně pokrytectví a na druhé straně sílu pravého citu. Aronova dívka Abra však nakonec usmíří Cala s otcem, takže příběh nekončí - jako v bibli - jeho odchodem "na východ od ráje".

Film byl vyznamenán cenou za herecké výkony na MFF v Canes 1955 a Jo Van Fleetová získala téhož roku Oscara za druhou ženskou roli.

East of Eden, USA 1955, 115 min.,  české titulky, režie:  Elia Kazan, hrají: Julie Harrisová, James Dean, Raymond Masery, Burl Ives, Richard Davalos...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám