Hlavní obsah

Populární irská zpěvačka Enya vydala nové album

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plných pět let nechala irská zpěvačka Enya (vlastním jménem Eithne Ni Bhráonain) čekat své příznivce na nové album. Předešlá deska A Day Without Rain vyšla v roce 2000, pak se po jejích studiových aktivitách slehla země, aby na sklonku loňského roku vydala album Amarantine, z něhož vánoční nálada vysloveně vytéká. Kdy jindy by mělo vyjít?

Článek

Jenže ambice Irky jsou mnohem vyšší. Její skladby čerpají z keltské hudby, také britského folklóru, jiných podob world music i symfonických kompozic. Vytvořila si vlastní rukopis, k němuž patří používání angličtiny, japonštiny, latiny, gaelštiny a na novince také řeči, které je Enya sama autorkou.

Amarantine by byl dobrý soundtrack k pohádkovému filmu o putování za dobrem. Kompozice na desce jsou "vyklidnělé", náladotvorné, duchovně "nějak" zabezpečené a také, a to je velký problém, komerčně vymyšlené.

Když ještě byla členkou rodinné skupiny Clannad, bylo v tvorbě té kapely srdce. Tentokrát je do hudby dodatečně implantováno. Enya podřizuje líbivost a prvoplánovou snahu přiblížit se zpěvu potulných folkloristů přirozené kráse. Amarantine je tak v podstatě nudné dílko, u kterého víte, že jak začne, tak také skončí a Enya na něm bude po všech stránkách dokonalá. Jako zpěvačka i jako vrchní dohlížitelka na aranže skladeb. Je nádenice, která našla hudbu šlapající po citech posluchače a zcela se jí podřídila.

A tak by se mohlo zdát, že když je na desce ticho, je to umění. Mohlo by se zdát, že prázdné žvatlání je intelektuální masáž a také že neposlouchat Enyu je společenské znemožnění se.

Chyba lávky. Ruku na srdce. Je vůbec třeba takového kýče?

Enya: Amarantine

Warner Music, 45:35

Anketa

Líbí se vám Enya?
Ano
94,8 %
Ne
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám