Hlavní obsah

Jandák prodloužil život českokrumlovskému otáčivému hledišti

Právo, Novinky, ČTK, fal, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Ministr kultury Vítězslav Jandák v pátek o dva roky prodloužil život českokrumlovskému otáčivému hledišti. V pátek odpoledne podepsal společně s primátorem Českých Budějovic Miroslavem Tetterem dodatek smlouvy o prodloužení fungování otáčivého hlediště. Točna měly přitom být letos zlikvidována. "Ano, smlouva byla podepsána," potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva Simona Hradilová.

Článek

"Pane primátore, děkuji Vám, že jste vydržel ty tlaky blbosti, které trvaly dvanáct let," glosoval poté ministr podepsaný dokument. Novinářům vysvětlil, že "ty tlaky blbosti vycházely od takzvaných památkářů."

Nyní se ministr chystá informovat UNESCO o prodloužení existence hlediště a seznámí jej i s případnými variantami možného řešení budoucího otáčka v zámecké zahradě. Dodal, že o konečné slovo o osudu otáčivého hlediště v Českém Krumlově bude mít Česká republika a ne světová organizace. Rozhodnutí bude samozřejmě kultivované. "Velmi mě potěšila slova japonského velvyslance, který mě ujistil, že i kdyby náhodou UNESCO sebralo Českému Krumlovu punc světového dědictví, japonští turisté sem budou i nadále jezdit," zdůraznil Jandák.

Díky dodatku bude moci hlediště v současné podobě zůstat v českokrumlovské zámecké zahradě až do roku 2008, takže bude čas najít jeho novou tvář.

Budějovice nechají zpracovat projekt, aby mohla točna zůstat na stejném místě v podobě, která by nevadila památkářům a nerušila okolí. Točna je v barokní zahradě, jež je společně s městem a zámkem zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Její existence v tomto prostoru vadí památkářům, odstranit ji doporučil i výbor UNESCO. Naopak zástupci českobudějovické a českokrumlovské radnice chtějí otáčivé hlediště zachovat tam, kde má svoji tradici i neopakovatelnou atmosféru. 

Starosta Českého Krumlova František Mikeš (ODS) se domnívá, že ministr kultury by měl UNESCO dát najevo, co si Česká republika o existenci otáčka v zámecké zahradě skutečně myslí. "Aby nahlas řekl, že pan prezident, ministr a dvě velká jihočeská města a spousta obyvatel jsou pro zachování točny v Krumlově na jejím současném místě," řekl Právu krumlovský starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám