Hlavní obsah

TV tip: návrat trpaslíka a ryby Wandy

Novinky, Stanislav Dvořák

Z nadcházejícího víkendu doporučujeme kultovní seriál Červený trpaslík, který startuje v noci na sobotu, a pokud se budete chtít smát i další večer, zkuste Rybu jménem Wanda.

Článek

Červený trpaslík

Pokud nějakému dílu právem patří přívlastek kultovní, pak je to seriál BBC Červený trpaslík. Ve světě a opožděně i u nás vzbudil u příznivců inteligentního humoru bezbřehé nadšení. Vznikly kluby fanoušků, desítky trpasličích internetových stránek, knihy, DVD atd.

Humor seriálu je založen na vynikajících a velmi rozdílných postavách, které mají složité vztahy a často vedou nekonečné hádky vyostřené ponorkovou nemocí na ponuré kosmické lodi Červený trpaslík. Toto prostředí také tvůrcům umožňuje parodovat různé sci-fi klišé hláškami jako "nech si ty startrekovský kecy takhle poránu".

Gejzíry fórů vznikají z napětí mezi pedantem a neurotickým ztroskotancem Rimmerem, flegmatickým flákačem Listerem, neuvěřitelně povrchním manekýnem Kocourem a submisivním androidem Krytonem. Do děje také občas zasáhne kdysi geniální, ale nyní spíše infantilní počítač Holly.

(ČT1, sobota 04:20) 

Ryba jménem Wanda

Ryba jménem Wanda pochází z dílny režiséra Johna Cleese, člena světově proslulé komické party Monty Python. Wanda se ve filmu spolčí s třemi lupiči, aby společně "udělali" londýnské klenotnictví. Lup se zdaří, ale nikdo se nechce o získané milióny dělit.

Tím se rozbíhá série komických situací. Ve filmu zazářil vedle Cleese hlavně herec Kevin Kline, který za svůj výkon získal Oscara.

(ČT1, sobota 21:00)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám