Hlavní obsah

ČT koupila dokumenty BBC o Pompejích a Koloseu

Česká televize nakoupila pro letošek několik dalších dokumentů od britské stanice BBC. První film odvysílá už v pátek večer na ČT2, jmenuje se Poslední den Pompejí.

Článek

Poslední den Pompejí je rekonstrukce katastrofy, která před dvěma tisíci lety zničila za necelých 24 hodin antické město pod Vesuvem. Historici a scenáristé BBC ji mohli natočit především díky zápiskům svědka, antického mladíka Gaia Plínia. Právě díky němu mohou divákům vyprávět příběh bohaté rodiny Patricie Polybia, gladiátora Celaduse, barvíře a valcháře Stephanuse i několika dalších.

Film o stavbě Cheopsovy pyramidy, kterou už přes 4000 let lidé považují za jeden z divů světa, ČT2 odvysílá 3. února. Výsledky nejnovějšího historického výzkumu a nejmodernější vizuální technologie umožnily vrátit se zpět v čase a podívat se na Velkou pyramidu v Gíze očima mužů, kteří ji vybudovali.

Další antickou památku přiblíží 10. února dokumentární film Koloseum. Snímek je především příběhem slavného gladiátora Vera, který v římské aréně smrti dosáhl největších vítězství. Původně pracoval jako otrok v kamenolomu, kde se těžil kámen pro obrovskou stavbu v centru Říma, Koloseum pro padesát tisíc diváků.

Starověké příběhy televize doplní seriálem Vesmírná odysea: výprava k planetám, který se poprvé objeví na obrazovce ČT 1 v sobotu 14. ledna dopoledne. Ve čtyřech půlhodinových dílech zamíří díky elektronické animaci pětice fiktivních astronautů na Venuši, Mars, Jupiter a Saturn.

Reklama

Výběr článků

Načítám