Hlavní obsah

Patti Smithová vydala znovu album Horses a přidala koncert

Právo, jaš

Loni uplynulo třicet let od prvního vydání alba americké zpěvačky Patti Smithové Horses. Při té příležitosti vyšlo na konci roku dvojalbum Horses, Horses, na kterém je původní, digitálně remasterovaná nahrávka a tentýž materiál v podobě záznamu koncertu z londýnské Royal Festival Hall 25. června 2005.

Článek

V době puberty milovala Smithová poezii Arthura Rimbauda a tvorbu beatniků. Přidala se k newyorské umělecké bohémě, hrála na kytaru, zpívala, spolupracovala s divadelní skupinou, publikovala články a četla verše v klubech. Všechno by asi běželo dál, kdyby ji jednou nepotkal kytarista Leny Kaye.

Spřátelili se a vytvořili základ nové skupiny. Fascinována tvorbou Velvet Underground, Doors a Rolling Stones přešla Smithová do role zpěvačky. V roce 1974 začali koncertovat, ovšem nebylo to nic jednoduchého. Postupně si získávali pověst intelektuální kapely, jejíž hudba souzněla pouze s duší stejně naladěných.

Původní deska Horses vyšla v roce 1975 a čekaly ji skvělé recenze v tisku. Kolekci produkoval John Cale a v sestavě, která ji nahrála, byl také původně český kytarista Ivan Král. Třicet let ukázalo, že album je nadčasové. Pravda, dnes je v podstatě za hudební alternativu možné považovat cokoli, muzika je totiž velmi svobodná oblast, ovšem nově nahrané písničky (včetně coververze skladby My Generation od The Who) mají atmosféru poloviny sedmdesátých let a ze současnosti si vzaly pouze pevný zvuk.

Stačí si poslechnout úvodní Glorii či kompozici Land, složenou ze tří částí. Umění Smithové je hypnotické a nervní. V té atmosféře pak sděluje své poetické vize a je vcelku jedno, že více než zpěvu využívá přednesu. Cení se u ní osobitost, kterou si za ta léta zachovala.

Pro novou vlnu je album Horses možná klíčové. Někdy je na něm nervozity příliš, občas je Smithová okázale afektovaná, nicméně poctivá zlost duchovní romantičky z kolekce opravdu vyvěrá.

 Patti Smith: Horses, Horses Sony BMG, 46:39 a 67:31

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám