Hlavní obsah

Na jevišti se zřejmě bude kouřit dál

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový protikuřácký zákon zakazuje od 1. ledna 2006 kouření ve veřejně přístupných místech a budovách, mj. i v divadlech, kde se dosud kouřilo nejen na vyhrazených místech v prostorách pro diváky, ale i během hry na jevišti. O prvním případě mají ředitelé divadel jasno: "Doposud směli diváci kouřit ve foyeru divadla, nyní je zákaz v celém divadle. První "nekuřácké" představení proběhlo v pondělí bez problémů," řekl Právu Jindřich Gregorini, ředitel pražského Divadla na Vinohradech.

Článek

"Pokud divák přijde na představení, musí respektovat zákaz kouření. Pokud se ale rozhodne setrvat po představení v klubu, tak už se pohybuje v prostoru restauračního či kavárenského typu a tam bych mu cigaretu nezakazoval," soudí ředitel pražského Divadla Ungelt Milan Hein.

Představa, že by ale nový zákon omezil kouření na scéně, pokud to role, respektive autor herci předepisuje, ředitele zaskočila. Podle Heina se v tomto případě ředitel pohybuje mezi protikuřáckým a autorským zákonem. "Co když je cigareta pro postavu charakterizačním znakem? Někdy se to ale dá obejít: v naší inscenaci Perla Hollywoodu Alena Vránová, představitelka vášnivé kuřačky Bette Davisové, sama nekouří, a tak má sice cigaretu celou dobu v ruce, ale ani jednou si ji nezapálí. A divák si toho ani nevšimne."

Ředitel Gregorini se domnívá, že na jevišti se bude kouřit dál. "Se souhlasem hasičů se kouření předepsané autorem zakazovat zřejmě nedá. Přesto jsme se v chystaných inscenacích rozhodli kouření na jevišti omezovat."

Podle správního ředitele Ing. Tomáše Heinzela pražské Národní divadlo zákonnou úpravu předběhlo tím, že kuřárny zrušilo již v roce 2003 a kuřáky vykázalo mimo budovy, případně na vnější, tj. nekryté a neuzavřené balkóny. A kouření na scéně?

"Domníváme se, že kouřením na scéně během představení se nový zákon nezabývá ani při nejpřísnějším posouzení. Nejedná se totiž o obecnou možnost veřejnosti kouřit, ale o hereckou akci jednotlivce, která je dána uměleckým záměrem, charakterem inscenace a jejím historickým rámcem či prostředím," sdělil Heinzl.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám