Hlavní obsah

Nová deska Guns´n Roses bude v březnu, tvrdí Slash

Novinky, Stanislav Dvořák

Hudební svět možná zažije malý zázrak - po více než deseti letech slibování, mlžení a posunování termínů by v březnu 2006 skutečně měla vyjít nová deska legendární skupiny Guns´n Roses, která vzbudila v devadesátých letech minulého století šílenství srovnatelné snad jedině s kultem kolem Kurta Cobaina a Nirvany.

Článek

Fanoušci mají k podobným zprávám zdravě skeptický postoj - něco podobného už od psychicky labilního zpěváka Axla Rose slyšeli stokrát a o desce, jejíž existence je stále pochybná, už se vyprávějí vtipy. Tentokrát je ale naděje o něco větší, protože to říká nejen Axl, ale i kytarista Slash.

Album, které se má jmenovat Chinese Democracy, je asi nejočekávanějším v dějinách rockové hudby. Slash v jednom rozhovoru prohlásil, že se toho sice napovídalo hodně, ale "teď to opravdu vypadá, že vyjde," píše se na stránkách fanoušků Guns´n Roses heretodaygonetohell.com  

Od punku k baladám

Kapela Guns´n Roses začala být známá už v osmdesátých letech, kdy natočila tvrdé punkrockové album Appetite for Destruction, mnohými skalními fandy dodnes považované za nejlepší, ale světovou proslulost a šílící davy na obřích stadiónech jim přinesly až dvě více než sedmdesátiminutová velkoalba Use Your UIllusion 1. a 2.

Guns´n Roses na nich mírně odbočili od punkové přímočarosti a začali dělat dlouhé písničky se složitějšími melodiemi, nevzdali se ale tvrdých a mnohdy geniálních kytarových riffů. Hity jako You could be Mine (hudba k filmu Terminátor 2) či Don´t Cry byly koncem 20. století  neodmyslitelnou kulisou v každém baru či diskotéce kdekoliv na světě.

Obnovení skupiny brzdí i spousta sólových projektů

Skupina plná "živlů" nemohla vydržet pohromadě dlouho. Neustálé spory vedly k rozpadu a vzniku mnoha sólových projektů.

Slash dnes slaví úspěchy s Velvet Revolver.

foto: Reuters

Slash začal pod svým jménem vydávat desky plné agresivních kytarových vypalovaček a sólovky vydává i Izzy Stradlin. Steve Adler rozjel vlastní kapelu Adler´s Appetite, která koncertuje i v Evropě a jak název napovídá, hraje i hity z desky Appetite for Destruction. Bohužel do ČR asi nepřijede, nejblíže hraje v rakouském Salzburku a také v několika německých městech.

Bývalé členy Guns´n Roses můžete vidět také ve skupině Velvet Revolver (Duff McKagan, Matt Sorum a Slash). Jejich deska Contraband nebyla vůbec špatná, ale co naplat, G´n R to zkrátka nejsou a nikdy nebudou - bez charakteristického Axlova zpěvu to ani nejde.

Axlův projekt "New Guns´n Roses" vyvolává nadšení i rozpaky. Koncertuje převážně v Americe a Japonsku, ale bohužel nezní úplně jako staří G´n R. Nová deska tak může být pro mnohé fanoušky staré sestavy zklamáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám