Hlavní obsah

Vyšla vzpomínka na Boba Marleye

Právo, Jaroslav Špulák

U příležitosti loňského nedožitého šedesátého výročí narození krále reggae Boba Marleye vyšlo vzpomínkové album Africa Unite: The Singles Collection.

Článek

Zpěvák, celým jménem Robert Nesta Marley, je považován za první hudební hvězdu třetího světa. Byl propagátorem původně afrického, v domovské Jamajce ovšem udomácnivšího se stylu reggae, horlivým zastáncem legalizace marihuany a reprezentantem hnutí rastafari. Zemřel 11. května 1981 na rakovinu, ovšem do té doby stačil svými písněmi, texty i vystupováním pobláznit svobodomyslnou část světa.

Na výběrové kolekci se kromě takových evergreenů, jakými nesporně jsou No Woman, No Cry, Get Up, Stand Up, I Shot The Sheriff či One Love, objevuje také skladba Slogans z roku 1979. Patří do repertoáru Ziggyho a Stephena Marleyových, zpěvákových synů.

Základ písně byl nahrán v Marleyho ložnici v Miami, nástroje pak do akustického demosnímku dohráli synové a pohostinsky také fenomenální kytarista Eric Clapton.

Zpestřením alba je i remix písně Africa Unite, pod který se podepsal Will.I.Am z Black Eyed Peas. Aby tak mohl učinit, musel získat osobní povolení od Rity Marleyové, vdovy po zesnulém zpěvákovi.

Písně na desce jsou chronologicky řazeny, nejstarší Soul Rebel je z roku 1970. Zub času je díky moderním studiovým možnostem popracovat na kvalitě zvuku alba nemilosrdně pokořený. A nenahlodal ani revoluční sílu, jež z výběrové kolekce prýští.

V Marleyho nenásilné prezentaci jsou slunce, chudoba, zaprášená ulice a neutuchající touha po svobodě. Tento odkaz po něm zůstal kompletní. Proto je dodnes tolik obdivovaným mužem hudební historie.

Bob Marley & The Wailers: Africa Unite: The Singles Collection

Universal Music, 76:41

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám