Hlavní obsah

Jan Tříska míří na Jezerku

– PRAHA
Právo, Radmila Hrdinová

Herec Jan Tříska by si měl v létě zahrát v pražském Divadle Na Jezerce ve hře Kumšt francouzské autorky Yasminy Rezy spolu s Janem Hrušínským a Boleslavem Polívkou. Hra vypráví o trojici nerozlučných přátel, mezi něž vstoupí avantgardní obraz, který za milión franků zakoupí jeden z nich. Ve sporech o jeho (ne)kvality se projeví charaktery přátel.

Článek

Hra se u nás stala známou v nastudování slovenského Štúdia S, kdy trojici přátel ztvárnili Milan Kňažko, Milan Lasica a Marián Labuda. V inscenaci pražského Divadla ABC nazvané Obraz vytvořili stejné role Otakar Brousek ml., Zdeněk Žák a Jan Hrušínský.

Principál Jezerky Jan Hrušínský je i autorem nápadu, aby hru nastudoval režisér Jan Hřebejk v Divadle Na Jezerce.

"Nejdříve jsme četli jinou, nejnovější hru Yasminy Rezy, ale ta se mi moc nelíbila. Když mi dal Honza přečíst Kumšt, hned se mi zalíbil. Den nato jsem potkal Jana Třísku, text jsem mu půjčil a on mi vzápětí zavolal, že se mu to také líbí. Navíc je to ideální titul pro Jezerku - malé obsazení, komedie, která má humor a není jen lacině bulvární," řekl Právu Jan Hřebejk.

Jan Tříska by měl vytvořit roli přítele, který má na obraz velice vyhraněný názor, Jan Hrušínský by si měl v novém nastudování zopakovat roli smířlivého nárazníku mezi oběma přáteli-extremisty a roli majitele obrazu by se měl v ideálním případě ujmout Boleslav Polívka.

Nebudou Polívka s Třískou dvěma kohouty na jednom atraktivním smetišti? "To si nemyslím, ani jeden z nich takový není, mají k sobě vzájemnou úctu, respekt a hezký vztah," říká Hřebejk, který s Třískou natočil film Horem pádem. "A byla by to příležitost dát dohromady herce, kteří jinak nemají šanci potkat se při společné práci," soudí Hřebejk.

Šanci na divácký zážitek by mohla zkomplikovat jen velká vytíženost obou hostujících hvězd -Tříska má nabídku hrát na Broadwayi v Odetsově hře Probuď se zpívej! a Polívku čeká letní šňůra vystoupení v roli žida Shylocka v Polákově inscenaci Kupce benátského.

Reklama

Výběr článků

Načítám