Hlavní obsah

O Vánocích zabraly pohádky a Holka od Červený řeky

ČESKÁ REPUBLIKA

K Vánocům tradičně patří pohádky, které také televize nabídly v hojném počtu. Dobře vědí, že se staly součástí Štědrého dne stejně jako smažený kapřík. Česká televize připravila obligátní menu, jako by ani čas neplynul - tedy premiéru nové pohádky Království potoků a pak Karla Gotta.

Článek

S novou pohádkou Království potoků  zabodovala přímo na sto procent, sledovaly ji skoro dva milióny diváků nad patnáct let, přesně to bylo 1,979 miliónu, takže o 41 tisíc diváků porazila Novu, která nasadila nejtěžší možný vánoční kalibr - Tři oříšky pro Popelku.

S Gottem už takový úspěch neslavila, sice přilákal milión diváků, ovšem bylo to méně, než se ve stejnou dobu dívalo na obě soukromé televize. Nova pokračovala ve frontálním útoku, po pohádce přišla Zlatíčka a Krásná pokojská, přičemž oba pořady měly přes 1,8 miliónu diváků, což vypadá, jako by diváci Novy program ostatních stanic ignorovali. Do boje však zasáhla Prima, která se v devět večer konečně probudila a také nasadila klasiku Jak se budí princezny. Zájem o její vysílání se okamžitě zdvojnásobil - získala 1,2 miliónu diváků.

I o 1. svátku vánočním na Boží hod bojovaly televize o diváky, ovšem měly přece jen větší možnosti. Menu nebylo striktně dáno tradicí, kterou na Štědrý večer divák neporuší. A ukázalo se, že lidé chtějí kromě pohádek nejlépe bezproblémové komedie, přičemž lepší jsou ty české.

Na pátý díl básníků, ve kterém neztrácejí naději,  se na Nově dívalo 2,3 miliónu diváků a na následující okoukanou Pretty Woman půldruhého. Prima chtěla ještě něco vyvařit na VyVolených, a tak aktuálně zařadila přenos ze slovenského finále. Dryáčnická reality show, s jejímiž protagonisty se tuzemský divák přece jen tolik nežil, však už takovou bombou nebyla, milión párů očí však k obrazovkám přilákala. Větší úspěch ovšem Prima slavila s pohádkou s Čerty nejsou žerty. ČT, která se snažila nabídnout malinko něco jiného, neuspěla. Inscenaci s Miroslavem Donutilem si vybral necelý milión diváků.

Věčná Helena

V podělí na Štěpána se program pomalu vracel k normálu, ČT odvysílala další díl Snowboarďáků, který zhlédlo 1,4 milionu lidí, ovšem na Novu to nemělo. Poctu Heleně Vondráčkové Holka od Červený řeky si vybraly neuvěřitelné 2,46 miliónu diváku.

Co budou dramaturgové televizí dělat, až Karle Gott, Helena Vondráčková a spol. definitivně skončí? Snad se do té doby dostatečně rozvine technologie klonování a ČR se podaří v jejich případě získat výjimku na možnost naklonovat člověka. Jinak by televize musely spoléhat na virtuální realitu. Nostalgie totiž vládla i na ČT 1, kde větší zájem než Snowboarďáci vyvolal střihový pořad Vladimír Menšík nonstop s 1,4 miliónu.  Prima odpadla. Junior Ronin sotva překonaly půl miliónovou hranici.

V předvečer Štědrého dne už  Nova i Prima hrály na vánoční city diváků s vydáním sestřihů domácího videa Natočto, Ježíšku! a pohádkou s Čerty nejsou žerty. Jak pohádka na Primě s 929 tisíc diváky , tak video na Nově s 1,3 miliónu  však neměly na reprízu Četnických humoresek na ČT, které zhlédlo 1,7 miliónu diváků. 

Anketa

Jaký typ pořadu chcete nejvíce vidět o Vánocích?
Pohádky
63,2 %
České filmové komedie
21 %
Zahraniční filmové komedie
7 %
Show s populárními tuzemskými zpěváky
2,5 %
Jiný
6,3 %
Celkem hlasovalo 3858 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám