Hlavní obsah

Liternetur@: Jsem konzervativní a věřím v Něj

Právo, Jakub Šofar

Tak nás zase čeká vyvrcholení toho celého listopadového a prosincového neurotického (nebo teď vlastně spíše eurotického) pachtění a hemžení. Konečně si budeme moci odpočinout a lízat pálící rány, které nám uštědřili všichni ti moudří orátoři, jež pouštěli do éteru či na stránky tištěných médií moudra o tom, že Vánoce nejsou o dárcích.

Článek

I já se stydím, přesto mě však bezpochyby obnovení zásob ponožek a slipů zahřeje.

Ježíšek se stal důležitým obyvatelem předvánočního virtuálna, především obchodníci s ním vytřou každou cestičku k zákazníkovi. Na stránce www.milyjezisku.cz funguje služba podobná té, která je v poslední době úspěšná v západní Evropě: snoubenci před svatbou vystaví na internetu seznam svých potřeb a rodiny a přátelé si pak postupně vybírají, co koupí. I když -dostat třikrát porcelánového jelena v říji má taky svoje kouzlo. Existuje i spořič obrazovky zlobivý Ježíšek, dokonce i dvě čísla časopisu Ježíšek není (jezisekneni.wz.cz).

Při používání značky by však měla být dodržována určitá pravidla. Pokud se ve Velké Británii nesmí osočovat královna, u nás by měl být hájen Ježíšek (a Mikuláš atd.). Když se teď v rádiích začala ozývat reklama: Vážený pane Ježíšku, tímto Vám oznamujeme, že již nebudeme dále reflektovat na Vaše služby. Od této chvíle bude výhradním dodavatelem dárků pro naši firmu Eurotel (možná jsem ne vše přesně zachytil), tak mě to hodně moc naštvalo a zvažuji, že po šesti letech ukončím u téhle firmy zákaznický pobyt. Jak může nějakého copywritera napadnout něco tak stupidního a podlého?

Co provést s takovými vykuky, aby odplata zůstala v řádu evropských pravidel? No, moje msta by byla hodně zákeřná. Vím, že je při podobných akcích nutné používat prostředky označené jako non-lethal weapons (což jsou tzv. nesmrtící a neničivé zbraně, určené výlučně ke zneschopnění a odpuzení osob s velmi nízkou pravděpodobností jejich trvalého poškození). Jenže, jestli si myslíte, že bych použil nějaké vystřelovací sítě, rychle tuhnoucí pěny, vodní děla, paralyzéry nebo tasery, tak to jste vedle.

 Já mám vymyšlenou daleko šílenější věc. Zjištění a zajištění provinilci v kauze Ježíšek budou posazeni do skříňové avie na dřevěné lavičky a dobře zaplacení řidiči s nimi budou jezdit 24 hodin devadesátikilometrovou rychlostí po dálnici D1, od 95. kilometru za Humpolcem až k Velké Bíteši a zase zpět. Na nejšílenějším úseku dálnice v celé republice a možná i v přilehlé Evropské unii je snad tohle pokusnictví už přejde.

www.pis.cz/cz/vanoce/vanocni_tradice Na stránkách Pražské informační služby si v souboru Vánoční tradice můžete v poklidu v šesti položkách přečíst, proč se zakopávaly zbytky jídla nebo proč se třese plotem (Zvyky a tradice), našprtat si texty nejznámějších koled: Narodil se Kristus Pán, Chtíc aby spal, Dej Bůh štěstí, Veselé vánoční hody, Já bych rád k Betlému (Koledy), zasnít se nad recepty na pokrmy, které byste stejně nejedli: český kuba, muzika (Recepty). A promyslet 24 otázek vánočního Kvízu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám