Hlavní obsah

TV: Boháč, chudák a paní Bída

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si člověka zamiluje Bída, moc radosti z toho nekouká. Tahle dáma se umí dokonale postarat, aby si dotyčný chudák opravdu nevydělal víc než na slanou vodu: z lásky k němu totiž nehodlá připustit, aby si zkomplikoval život starostmi o majetek. Přesně v takové situaci je hrdina pohádky Boháč a chudák, kterou natočil scenárista a režisér Zdeněk Zelenka a vysílá ji na Štědrý den ve 12.50 ČT 1.

Článek

"Základem je půlstránková anekdotická pohádka K. J. Erbena o dvou bratřích, z nichž jeden žije v bohatství a přepychu, protože ho miluje Štěstí a druhý v chudobě, protože si ho zamilovala Bída. Všechny ostatní zápletky jsem si vymyslel," řekl Právu Zelenka.

"Pohádka by vždycky měla být pro děti i pro dospělé. Musí tedy být určitým podobenstvím a děti tam musí mít jednoduchý, srozumitelný příběh. I Boháč a chudák je tedy pohádka, která vznikla nezaměnitelně v této době, a já si myslím, že to tak má i u pohádek být," řekl Zelenka o příběhu, kde se hraje o poctivost i zlodějnu, přejícnost i závist a samozřejmě i o lásku.

Pro hlavní postavy vybral režisér mladé herce Michala Slaného, který už je dlouho členem Národního divadla, ale před kamerou stál poprvé, Jakuba Prachaře či Jaroslava Plesla z Dejvického divadla. Vedle nich postavil zkušené herce Václava Postráneckého, Jana Hrušínského a do role paní Bídy Jiřinu Bohdalovou.

"Tu roli jsem pro ni psal jako takovou malou vzpomínku na Nesmrtelnou tetu," řekl k tomu režisér, který s touto herečkou natočil řadu úspěšných televizních filmů jako Návštěva staré dámy, Karlínská balada nebo Bankrotáři. "Ta role není velká, ale já hraju v pohádkách ráda, protože jsou ohromně důležité. Když nebudou pohádky, budou se i děti dívat jen na reality show," řekla k tomu Bohdalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám