Hlavní obsah

Našel jsem nového koníčka - spaní, říká Jaroslav Uhlíř

Právo, Jaroslav Špulák

Hudebník Jaroslav Uhlíř tráví vánoční svátky ve městě a Právu řekl: Našel jsem nové koníčka - strašně mě baví spaní.

Článek

Jsou pro vás jako pro hudebního skladatele výzvou vánoční písničky?

Vánoční melodie jsou nevděčné v tom, že jakmile je začnete dělat, je pravděpodobné, že vznikne kýč. Už ta sváteční atmosféra k tomu svádí a většina písniček do toho nakonec opravdu spadne. Neberu to jako výzvu. Vím, že je to strašně vošajstlich. Asi jako silvestrovská estráda.

Proč estráda?

Zdeněk Svěrák říká, že soucítí s lidmi, kteří ji vyrábějí. Kouká na ni spousta diváků, dílem podnapilých, a zavděčit se všem je pořádná makačka. Osobně jsem radši, když je legrace třeba 3. března nebo 8. listopadu. Ne na Silvestra.

Jak letos svátky prožijete?

Jsem zastáncem rodinného řešení Vánoc. Abych byl upřímný, z vánočního koloritu mám nejraději těch pár jalových dní mezi Vánocemi a Silvestrem. Říkám jim estrádní týden. Stres opadne a přestože bývá nějaká pracovní doba, je marná. Lidé chodí do práce jenom proto, aby si vzájemně připili a podobně. I já si užívám.

Podle čeho kupujete dárky své dceři Elišce?

Nemám moc šancí vymyslet si to sám. Přijde ke mně a říká, že mi napíše seznam, podle kterého bych se měl řídit. Dostávám soupis.

Existuje naopak dar, který byste letos rád dostal?

Já už dokonce vím, jaké nejhezčí dary dostanu. Přijdou ale odjinud, ne od rodinných blízkých. 25. prosince vysílá televize Hodinu zpěvu, ve které budeme se Zdeňkem Svěrákem představovat nové písničky. O den později dostanu další dar, bude se vysílat záznam koncertu Jaroslav Uhlíř v Lucerně aneb Tomu já říkám neštěstí.

Co o vánočních svátcích děláte?

Jsem kluk rozený na Žižkově a mám rád dlažbu a beton. Tedy žádné běžky, žádné hory. Chodím. A chodím v místě trvalého bydliště, protože to k vánočním svátkům patří. Nerad jezdím na hory nebo třeba do zahraničí. 

Bez výjimky?

Pravda, jednou jsme v tom jalovém týdnu byli pozvaní na Kanárské ostrovy. Já, Karel Šíp, Luděk Sobota, Roman Skamene a další. Dělali jsme program pro turisty, takže jsme tam prožili celý týden i Silvestr. Vánoce jsme si ale dopřáli doma.

Co byste chtěl v příštím roce složit? Se Zdeňkem Svěrákem jsme napsali už dvě operky pro děti a mně se to začalo líbit. Když děláte písničku, stačí vám dva hudební motivy: jeden na verzi a druhý na refrén. Kdežto u operky s tím nevystačíte. Každé postavě musíte napsat tzv. leitmotiv, což skvěle uměl starý skladatel Richard Wagner, který měl ve svých operách řadu postav a každá ho měla. Tvar opery mě baví a rád bych ještě něco vyrobil.

Máte koníčky, kterých byste se vedle skládání hudby rád věnoval?

Měl jsem v životě pár chvil, kdy jsem si říkal, že bych měl sbírat známky, motýly nebo hrát golf. Zjistil jsem ale, že mě baví to, co dělám: psát muziku. Současně jsem ovšem jednoho koníčka našel. Strašně mě baví spaní. To vám je taková radost. Přijdu domů, natáhnu se a mám vedle postele štos novin, ve kterých si čtu. Když si u nějakého článku položím otázku, proč se to nerýmuje, tak to na mě jde a vím, že brzy usnu.

Stává se mi to i u tragických zpráv nebo smutných knížek. Spánek mě dokonce místy baví víc než muzika.

Podle jakého hesla žijete?

Podle krásné věty, kterou řekl pan Čapek: Mladá generace si myslí, že buduje lepší svět, zatímco stará generace si myslí, že ten krásný svět odchází s ní. Jelikož s tím souhlasím, tak nenadávám.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodiny zpěvu Uhlíře a Svěráka

Skladatel Jaroslav Uhlíř a textař Zdeněk Svěrák vydali desku nazvanou "...zažít nudu, vadí!", která uzavřela sérii alb s písněmi známými z pořadu České...

Výběr článků

Načítám