Hlavní obsah

Poledňáková se vrací k rodinné komedii

Právo, Věra Míšková
PRAHA

Komedií Jak se krotí krodkodýli se po šestnácti letech vrací k filmu režisérka komedie století S tebou mě baví svět a dodnes populárních televizních filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny Marie Poledňáková. Jakkoliv právě obě zmíněné televizní komedie snímek Jak se krotí krokodýli názvem i jmény a profesemi hlavních postav připomíná, jde o docela jiný druh filmu, komedii bláznivější a členitější co do postav, zápletek i prostředí.

Článek

Luboš, který pracuje jako záchranář v Alpách, přijíždí na dovolenou do Prahy za svou ženou, baletkou Annou a za dětmi Vaškem a osmiletou Amálkou. Ta kvůli tatínkovi odmítne jet na školu v přírodě, ale shodou okolností nakonec odjede do Tater ona i Luboš.

Anna čeká na chalupě, kde prožije týden se svérázným dědou Pepíkem a vesnickými sousedy. Množství nedorozumění mezi znovu rozdělenou rodinou bezmála způsobí rozvrat. "Když jsem začínala psát scénář, myslela jsem, že jména i profese hlavních postav změním. Ale protože jedním z hlavních motivů je odchod čtyřicetileté maminky do důchodu, byla baletka nejpřirozenější," řekla Právu po novinářské projekci Poledňáková.

Horolezec je sportovec a prima chlap

"U horolezce je zase bez dlouhého vysvětlování jasné, že je to sportovec a prima chlap, ke kterému to děti táhne a mají ho rádi. Proto jsem se nakonec rozhodla pro tato povolání a pokud jde o jména - i když to byla kardinální otázka - ukázalo se, že by se to změnou jen komplikovalo. Jinak jde opravdu o docela jiný film," dodala.

Do role Luboše obsadila Poledňáková Miroslava Ezlera, Annu ztvárnila slovenská herečka Ingrid Timková, Vaška Jiří Mádl, pro dětské role vybrala režisérka na základě obsáhlého a náročného konkursu Žofii Tesařovou, která hraje Amálku a Tomáše Peče pro postavu Amálčina kamaráda Vítka Koudelky.

Kromě nich hraje ve filmu ještě přes dvacet dětí z Amálčiny třídy na škole v přírodě. "Byly chvíle, kdy jsem měl dětí opravdu plné zuby," přiznal Etzler.

"Spal jsem s nimi v horské boudě a když jsem po náročném natáčení kolem třetí v noci vstával a vodil je na záchod, říkal jsem si, že toho je až dost. Jinak jsem ale šťasten, že jsem ve filmu mohl hrát, když mi producent dal přečíst scénář, vůbec mě nenapadlo, že to je nový film Marie Poledňákové. Ty předchozí mi to nijak nepřipomínalo a když jsem se to pak dozvěděl, byl jsem doslova nadšen," dodal.

V dalších rolích uvidíme Václava Postráneckého jako dědu Pepíka, Báru Štěpánovou, Evu Holubovou a Jaroslavu Kretschmerovou v rolích jeho sousedek a nápadnic, Jitku Schneiderovou jako učitelku a Naďu Konvalinkovou jako zdravotní sestru Boženku. Nestandardní rodinu malého Vítka vytvořili Josef Vojtek, Dan Nekonečný, Tereza Duchková a Sabina Laurinová a svou první filmovou roli traktoristy Jeníčka dostal Josef Náhlovský. Film Jak se krotí krokodýli vstoupí do kin 12. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám