Hlavní obsah

Filmové premiéry na 29. prosince

Tento týden mají premiéru dva filmy. Prvním je romantická komedie Elizabethtown a druhým dokumentární film Zdroj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Elizabethtown

Hlavním motivem romantického filmu Elizabethtown je poznání pravých životních hodnot mladého muže, který se sám teprve hledá.

Život hrdiny filmu Drewa Baylora se ocitl v hororové fázi. Kvůli fatální chybě přišel o prestižní práci, dokonalou přítelkyni, a když má pocit, že už ho nic horšího potkat nemůže, sestra mu oznámí úmrtí otce. Během smutné cesty do jeho rodného městečka Elizabethtown na pohřeb narazí Drew na sympatickou letušku Claire, která je doslova ztělesněný optimismus. Ta Drewovi dokáže, že štěstí lze nalézt i tehdy, kdy to vůbec nečekáte.

Elizabethtown, USA 2005, 124 min., české titulky, režie: Cameron Crowe, hrají: Orlando Bloom, Kirsten Dunstová, Susan Sarandonová, Alec Baldwin, Jessica Bielová...

Zdroj

Dokumentární film Zdroj, který se zabývá bezohlednou těžbu ropy, získal hlavní cenu na mezinárodním festivalu ekologických filmů Týká se to také tebe, mimo to byl oceněn i na festivalech Jeden svět a Jihlava 2005.

V Baku, metropoli Ázerbájdžánu, byl kdysi otevřen první ropný vrt na světě. Okolí města je skrz naskrz proděravěné těžbou a protkané rezavým potrubím. Čerpadla se monotónně kývají jako podivná ocelová zvířata a bez přestávky sají praménky ropy. Zatímco si na pumpě řidič kupuje bagetu, vtahuje film diváka na cestu za souvislostmi... Jaká tajemství skrývají ropná pole, do kterých byl zamilován Hitler? Je "černé zlato" vhodné do lázní? Spasí zemi Kontrakt století a mohutný ropovod?

Film je distribuován pouze v DVD kopii.

Zdroj, ČR 2005, 75 min., české znění, režie:  Martin Mareček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám