Hlavní obsah

V Íránu zakázali Claptona i klasickou hudbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadí Nežád v úterý zakázal "nemorální západní hudbu". Nejde jen o rockové a popové hudebníky, ale o veškerou hudbu ze západních zemí. Vadí i symfonická klasika.

Článek

Íránci se k příkazu svého vůdce staví vlažně. Stále prý poslouchají vše od hip hopu po country. "Prezident mluví, jako by žil v době kamenné. Musí pochopit, že nemůže lidem přikazovat, co mají poslouchat," řekl jeden ze zákazníků teheránského hudebního obchodu.

Majitel Rezá Sádeghí řekl, že duchovní hovoří o zákazu obden, ale že dodržování asi nikdo kontrolovat nebude. Mnohým Íráncům to připomíná revoluční dobu z konce 70. let, kdy byla populární hudba zakázána. Policisté tenkrát prohledávali automobily a majitele západních nahrávek trestali.

Íránci věří, že to přejde

Většina lidí spoléhá na to, že zákaz skončí stejně jako jiná omezení. Vláda například postavila mimo zákon prodej písní nazpívaných ženami a zakázala ženám silně se líčit. Nikdo se tím neřídí a porušování nikdo netrestá. Uvolnění se datuje od konce 90. let, kdy se do čela země dostal reformátor Mohammad Chátamí.

Ahmadí Nežád byl zvolen v červnu po kampani, v níž sliboval návrat k ultrakonzervativním principům. Írán pak začal ještě důrazněji prosazovat své právo na mírovou jadernou technologii a vyprovokoval další obavy z možného zneužití této technologie pro zbrojní účely. Ahmadí Nežád nedávno opakovaně pobouřil svět výpady proti Izraeli.

Írán příští rok zahájí satelitní televizní vysílání v angličtině jako alternativu proti údajné protiíránské propagandě Západu. Mohammad Rezá Sajdabadí ze státní televize v uvedl, že některé západní sdělovací prostředky manipulují s informacemi, které se týkají Íránu.

Anketa

Myslíte, že takový zákaz má šanci uspět?
Ano
55,5 %
Ne
44,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám