Hlavní obsah

Gogol Bordello přinášejí šílený punkový kabaret

Newyorská gypsypunková kapela s ukrajinskými kořeny Gogol Bordello vystupuje ve středu v pražském klubu Roxy. Před nimi zahrají od 18.30 dvě americké punkové skupiny Scotch Greens a Throw Rag. Zpěvák Gogol Bordello Eugene Hutz, který je potomkem ukrajinských Romů a zazářil po boku Elijaha Wooda ve filmu Everything is Illuminated, zodpověděl před koncertem Novinkám několik otázek.

Článek

Co inspirovalo hudbu vaší kapely vedle punku? Ovlivnila vás nějak třena pouliční židovská hudba z Oděsy?

Inspirace přišla ze všech ulic světa. V hudbě nejsou žádné zákony a my hrajeme, co chceme hrát. Jakým způsobem se nám to líbí, takže to může být cikánská hudba, pouliční hudba z Oděsy, reggaton, baile funk nebo jihoamerický speedmetal. To vše se objeví ve směsi , když se nám to bude líbit. To je pro diváky a kritici, ať si vytřou Ale musím přiznat, že punk, reggae a cikánská hudba mají na naší směs největší vliv.

Vnímáte svou hudbu jako rebelskou?

Když píšu hudbu a texty, tak si nesednu a neřeknu: teď udělám něco protest song nebo píseň, který se bude všem líbit nebo naopak píseň, která všechny naštve. Píšu, co cítím, a nepíšu to proto, abych byl politický, já ani nechci, aby to bylo politické, ale jestliže to jiní tak vidí, tak to asi politické bude.

Jak důležitá jsou pro vás slova?

To už trochu plyne z předchozí odpovědi, píši, co cítím, takže se asi starám o své pocity. Ale chápu, že lidé nechodí na naše bláznivé koncerty, aby četli mezi řádky hlubší poselství. Je to jako Majakovký, je to brutální excentrická pouliční agitační síla. Pokud jste však hlubší fanoušek, najdete v tom mnoho křehkého. A doufáme, že právě takové publikum na nás přijde a většinou i chodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám